-

Leimahduspiste

Pohdintoja ajasta

Merkurius on vesimiehen merkissä ja neliössä Uranukseen. Villihevoslauma pääsee laukkaamaan tulevaisuuden visioiden eteen. Merkuriuksen, Vestan ja Kuunlaskusolmun välinen ilmamerkkien Suurkolmio täydentyy Leija suurkuvioksi Kuunnoususolmun ja Khironin myötä.

 

 

Kreikkalaisessa mytologiassa Prometheus oli titaani, joka kansoitti maan savesta luomillaan ihmisillä. Hän opetti ihmisille tärkeimmät taidot, joita nämä tarvitsivat selvitäkseen hengissä. Zeus ei halunnut antaa ihmisille tulta, joten nämä joutuivat elämään kylmissään. Tällöin Prometheus varasti jumalten tulen ja jakoi sen ihmiskunnalle. Kun Zeus vaati itselleen härkäuhria, Prometheus auttoi ihmisiä valitsemaan huonoimman palan. Zeus päätti kostaa Prometheukselle. Hän lähetti kauniin Pandora nimisen naisen tämän luokse, tarkoituksena että he menisivät naimisiin ja saisivat jumalilta lahjaksi lippaan. Prometheus ei halunnut naimisiin, mutta hänen veljensä Epimetheus nai Pandoran. Lippaan avatessa hän vapautti maailmaan vitsaukset ja sairaudet.

Prometheus oli edistyksellinen jumala, jonka nimi tarkoittaa ”etukäteen ajattelevaa”. Tulen keksiminen muutti ihmiskunnan kehitystä monin tavoin. Prometheusta pidettiin ihmiskunnan hyväntekijänä. Platonin mukaan Zeus joutui lähettämään Hermeksen (Merkuriuksen) maanpäälle, jotta tämä voisi jakaa oikeudenmukaisuutta ja järkeä ihmiskunnalle, jotka tappelivat toisiaan vastaan.

Auringon harvoista säteistä jokainen
Sokaisee silmäni, valitsen reittini
Liikenteen keskeltä kuusi kohoaa
Miksi en valitse tietäni tarkemmin
Miksi en näe kun varjoja vangitaan

Haavoittunut parantaja Khiron antoi kuolemattomuutensa Herkules nimiselle sankarille. Tämä vapautti Prometheuksen 30 vuoden vankeudesta, jonka Zeus oli tälle langettanut. Päivisin kotka nokki kallioon kahlitun Prometheuksen maksan ja joka yö maksa kasvoi takaisin. Kun Herkules vapautti Prometheuksen, Khiron nostettiin tähdistöksi ja hän sai kivuiltaan rauhan.

Järven pinta, näytä mulle uusi kuvani
Anna mulle voimaa olla hauras pelkuri
Näytä mulle kauneus kun suljen silmäni

Edistyksellisyys ei riitä, vaan mukaan tarvitaan ymmärrystä sekä myötätuntoa niin itseämme kuin myös toisiamme kohtaan. Ihmiskuntana meillä on paljon lahjoja käytössämme, mutta meillä on myös paljon opittavaa. Sekä Prometheus että Khiron olivat viisaita tietäjiä, jotka joutuivat kärsimään haavoista ja tavallaan uhrautuivat isomman kokonaisuuden eteen. Prometheus kärsi ihmiskunnan eteen tekemiensä tekojen vuoksi, kun taas Khironin haavat olivat hänestä itsestään riippumattomia. Kun hän antoi kuolemattomuutensa pois, Prometheus kyettiin pelastamaan. Näin kummatkin vapautuivat hyvin eri tavoin. Kaikilla meillä on haavoja, joista vapautuminen on joskus hyvin monimutkaista ja pitkäkestoista. Kaikkia haavoja ei voi aina edes ymmärtää, vaan ne voivat tuntua kohtuuttomilta. Nyt kun ajallisesti Khiron johdattaa meitä Kuunnoususolmulta käsin, voimme ehkä löytää uudenlaista hyväksyntää ja viisautta.

Seison keskellä suurta toria
Kutsun lintuja
Huidon käsillä ilmaan reikiä
Kutsun lintuja

Notkeiden siipien iskujen kuulen
Lähestyvän tätä toria
Kauniiden liikkeiden nostaman tuulen
Tunnen hyväilevän

Nousen viimeisen linnun selkään
Ja yöhön ratsastan

- Ismo Alanko, Peilikuva

 

 

Perjantaina 16.2. Venus siirtyy vesimiehen merkkiin Pluton ja Marsin kylkeen. Venus, Pluto ja Mars ovat sekstiilissä Pallas Atheneen. Alkuvoimaista muutos energiaa riittää, joten on ensiarvoisen tärkeä tiedostaa mihin sen kohdistaa. Parhaimmillaan tämä tukee Venuksen ja Marsin välistä yhteyttä sekä avaa uusia ovia tulevaisuudenkin näkymille. Riskeihin liittyy valtataistelut tai hallitsemattomat energiapurkaumat, jolloin jälki voi olla sen mukaista.

Perääntyvä Juno ja Lilith ovat konjunktiossa neitsyen merkissä. Junon ja Lilithin kvinkunssi Kuunnoususolmulle sekä Khironille lisää ihmissuhteiden volyymia entisestään. Ajassa on Venuksen, Pluton ja Marsin kautta intensiivinen muutosvoima. Vesimies painotteisuus taas tuo mukanaan nopeutta ja arvaamattomuutta. Maanantaina 19.2. Aurinko siirtyy kalojen merkkiin ja alkaa taas uudet tuulet.

”Olemme liittyneinä elämän valtavaan verkostoon, ja useimmat ihmiset kokevat samanlaisia tunteita kuin mekin. Jos siis olet yksinäinen, ole yksinäinen, mutta älä kuvittele olevasi yksin. ” - Charlotte Davis Kasl

Kaunista viikonloppua! Johanna

 

Emmi Vuorinen; Kristallivuori