-

Uusikuu ja Auringonpimennys vaa`an merkissä

Pohdintoja ajasta

Lauantaina 14.10. kello 20:55 on Uusikuu ja rengasmainen Auringonpimennys vaa`an merkissä. Kuunnoususolmulla ovat Aurinko ja Kuu sekä hieman etäämmällä Mars, Merkurius ja Pallas Athene. Mars on juuri siirtynyt skorpionin merkkiin. Vastapäätä oppositiossa on perääntyvä Khiron Kuunlaskusolmulla.

”Aamun voi saavuttaa vain kulkemalla yön polun kautta.”—Kahlil Gibran

Pluton perääntyvä vaihe on päättynyt, mutta sen tunnelma on vielä hidas ja hautuva. Pluton neliöt Kuunsolmuille, Auringolle, Kuulle ja Marsille sekä isommalla orbilla myös Merkuriukselle, Pallakselle ja Khironille aiheuttaa aikamoista puristusta. Perääntyvän Uranuksen kvinkunssi Auringolle ja Kuulle tuntuu ärsykkeeltä, josta voi olla vaikea saada otetta. Perääntyvän Saturnuksen, Marsin, Kuunlaskusolmun sekä Vestan välinen kultainen suurkolmio vakauttaa ajassa olevaa levottomuutta.

Juno, Venus ja Lilith ovat konjunktiossa ja sekstiilissä Marsiin. Toivottavasti kyseiset arkkityypit osaavat yhdistää voimansa ja välttää Troijan sodassa tapahtuneet virheensä. Lilith ei osallistunut kyseiseen taisteluun, mutta mukana oli iso joukko muita jumalia, jumalattaria sekä sankareita.

Troijan sota sai alkunsa kuningas Peleuksen sekä merenjumalatar Thetiin häistä. Zeus järjesti juhlan, johon kutsuttiin lähes kaikki jumalat. Kun eripuran ja riidan jumalatar Eris ei saanut kutsua, hän loukkaantui ja heitti häälahjansa lattialle. Lahja oli kultainen omena, johon oli kirjoitettu sana ”kauneimmalle”. Troijan prinssi Paris sai tehtäväkseen ratkaista, kuka saisi omenan. Tätä on kutsuttu myös Pariksen tuomioksi.

Kolme jumalatarta halusi omenan itselleen. Jumalattaret olivat Hera (Juno), Pallas Athene sekä Afrodite (Venus). He yrittivät lahjoa Pariksen. Juno lupasi, että Paris saisi hallittavakseen Euroopan sekä Aasian mantereet. Pallas Athene lupasi viisautta sekä strategisia taitoja, jotka auttaisivat sodankäynnissä. Afrodite lupasi maailman kauneimman naisen eli Spartan Helenan rakkauden. Afrodite voitti kilpailun ja Paris sai osakseen Pallaksen, Junon sekä kreikkalaisten vihat.

Spartan Helena oli kuningas Menealaoksen puoliso. Kun Paris ja Helena tapasivat Spartassa, he rakastuivat toisiinsa ja palasivat yhdessä Troijaan. Juno päätti kostaa häviönsä ja kertoi kuninkaalle missä Paris ja Helena olivat. Menelaos lähti kreikkalaisten sotajoukkojen kanssa hakemaan vaimoaan takaisin. Kreikkalaisten puolella olivat esimerkiksi Pallas Athene, Juno, Hermes (Merkurius), Poseidon (Neptunus) sekä Hefaistos. Troijan puolella olivat esimerkiksi Hefaistoksen vaimo Afrodite, Apollon (Aurinko), Ares (Mars), Artemis sekä Hades (Pluto).

Sota kesti vuosia. Esimerkiksi sanonta Akilleen kantapää on saanut alkunsa siellä seuranneista tapahtumista. Paris surmasi Akhilleen ampumalla myrkkynuolen tämän kantapäähän, joka oli Akhilleen heikko kohtia. Myös Paris kuolee taistelujen aikana. Lopulta Odysseus keksi salajuonen. Kreikkalaiset rakensivat ison puisen hevosen, jonka sisälle mahtui sotilaita. He veivät hevosen Troijan lähelle ja huijasivat troijalaisia, että olisivat luovuttaneet ja lähtivät pois. Troijalaiset veivät hevosen kaupunkiin ja juhlivat kreikkalaisten antautumista. Yöllä sotilaat tulivat hevosen sisältä ja avasivat portit omille sotilailleen. He hyökkäsivät troijalaisten kimppuun ja voittivat sodan.

Eris todellakin aiheutti eripuraa. Hän oli kreikkalaisen sodanjumalan Aresin sisar. Sodassa Ares kääntyi omiaan vastaan, kun Afrodite pyysi häntä troijalaisten puolelle. froditen poika Aeneas oli Troijan prinssi.  Kreikkalaiset voittivat sodan Pallas Athenen avustuksella. Oli vain kolme jumalatarta, jotka ovat immuuneja Afroditen vetovoimalle. Nämä olivat Artemis, Pallas Athene ja Hestia (Vesta). Afroditen arkkityyppi voi olla harmoninen, mutta sen varjot symboloivat feminiinistä energiaa, joka hurmaa ja harhauttaa tai mahdollisesti myös itse harhautuu. Saatamme jäädä kiinni asioihin, jotka eivät palvele elämämme suurempaa kokonaisuutta.

”Onnellisuus piilee muuttumisessa eikä saavuttamisessa.”— J. Krishnamurti

Kun Saturnuksen, Marsin, Kuunlaskusolmun sekä Vestan väliseen suurkolmioon otetaan mukaan Venus, siitä muodostuu leija suurkuvio. Venuksen ja Saturnuksen välinen oppositio on parhaimmillaan tukiranka, joka selkeyttää sekä vakauttaa elämänarvoja. Se haasteena voi olla sisäinen kamppailu, jossa emme suostu antamaan periksi asioissa, jotka eivät kuulu enää elämäämme.

Perääntyvän Jupiterin sekä Cereksen välinen oppositio muistuttaa myös luopumisesta. Joskus meidän on päästettävä irti jostain vanhasta, jotta tilalle voi tulla jotain uutta. Jupiterin ja Cereksen tukikulmat Venukselle avaavat uusia mahdollisuuksia.

Auringonpimennyksen vaikutus jää elämään pitkäksi aikaa. Se on tärkeä tarkistuspiste, jossa voimme kohdistaa voimamme uudelleen. Perääntyvän Neptunuksen kvinkunssi Kuunlaskusolmulle saattaa aiheuttaa hämmennystä, eikä aina ole niin helppo tunnistaa mihin muutosvoimansa kohdistaa. Kuunlaskusolmu on menneisyydenpiste, jonka Uusikuu valaisee. Sitä kautta voimme oivaltaa myös menneitä asioita uudessa valossa.

”Olemme ihoon käärittyjä tähtiä. Valo, jota etsit, on aina ollut sisällä. ”—Rumi

Kaunista Uudenkuun aikaa!Johanna

 


Teoskuva; Mari Nieminen, I found gold