-

Tulen ja ilman Täysikuu

Pohdintoja ajasta

Sunnuntaina 5.2. kello 20:28 on Täysikuu. Aurinko on vesimiehen ja Kuu leijonan merkissä. Vesimiehen hallitseva planeetta Uranus on neliössä kumpaankin taivaanvaloon. Täydenkuun aika hakee tasapainoa vapaan villihevosen ja savannilla lepäävän leijonan välillä.

Kaksosten merkissä oleva Mars on kolmiossa Aurinkoon ja sekstiilissä Kuuhun. Mars lataa kumpaankin toimintavoimaa, joten aika on normaalia levottomampaa. Marsin sekstiilit Khironille ja Junolle toimii positiivisena tekijänä, joka aktivoi tarpeen eheytyä ja voimaantua. On entistä tärkeämpää saada toteuttaa itseään monin eri tavoin. Voimme lähteä liikkeelle ja purkaa energiaa nopeiden impulssien perusteella. Tekemisen ei tarvitse olla vakavaa tai tavoitteellista, pikemminkin vapauttavaa ja hetkessä elävää. Tarvitsemme myös lepoa ja nautiskelevaa olemista.

Khironin kolmio Kuuhun ja sekstiili Aurinkoon tukee eheytymistä sekä voimistumista. Haavoittunut parantaja ja tietäjä auttaa löytämään oikeanlaisen rytmin, jotta voimme pikkuhiljaa herätä talviunilta. Täydenkuun kartalla on Kehto niminen suurkuvio.

Kuun jumalatar Selene hoiti ja jumaloi Nemean leijonaa.  Kun leijona nostettiin taivaalle tähdistöksi, hänet asetettiin Selenen viereen.  Selene valvoi öitä matkustaen taivaan halki kahden hevosen vetämissä vaunuissa. Eräänä yönä hän näki paimenen nimeltä Endymion. Selene laskeutui maanpinnalle ja he rakastuivat Endymion kanssa. Zeus vaivutti Endymion ikuiseen uneen, jota kautta hän sai ikuisen elämän ja nuoruuden. Selene karkasi kerran kuukaudessa tapaamaan rakastettuaan. Yksi Selenen lapsista oli Pandia tai Pandeia eli Täysikuu.

Selenen veli oli Auringon jumala Helios. Artemis ja Apollon liitetään Selenen ja Helioksen symboliikkaan. He edustivat sukupuolten välistä tasa-arvoa. Kun Selene matkusti öisin, Helios valaiso sisarensa matkaa.

Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että kissat säilöivät itseensä auringonvaloa silmiensä kautta. Öisin auringonvalo heijastui niiden silmistä ja niin kauan kuin kissan silmät hehkuisivat öisin, oli toivoa, että aurinko nousisi myös seuraavana päivänä.

Siinä missä Aurinko ja Kuu ovat oppositiossa, myös Venus ja Mars ovat neliössä. Näin kummatkin parivaljakot ottavat toisistaan mittaa. Haasteelliset tai kovat aspektit muistuttavat meitä siitä, kuinka tärkeää on pysähtyä konfliktien tai ristiriitojen äärelle. Tällöin voimme kohdata ja ymmärtää asioita syvemmällä tasolla. Jotta voimme ladata akkumme, niin Auringon ja Kuun, kuin myös Marsin ja Venuksen välille meidän tulisi rakentaa tasapainottava silta. Kaikilla näillä tekijöillä on oma tarkoituksensa ja sanomansa.

Venus on kalojen merkissä ja sekstiilissä Uranukseen sekä kolmiossa perääntyvään Pallakseen. Ajassa on herkkyyden lisäksi viisautta sekä kykyä päästää irti ja uusiutua. Merkuriuksen ja Neptunuksen välinen sekstiili auttaa tiedostamaan niitä teemoja, jotka meidän on kohdattava, jotta saamme Täydenkuun ajasta parhaan mahdollisen irti. Vaikka ajassa on paljon mahdollisuuksia, siinä on myös haasteensa. Jupiterin kvinkunssi Kuunalasolmulle aiheuttaa alitajuista levottomuutta. Vaikka antaisimme itsellemme luvan levätä ja nauttia puhtaasta olemisen tilasta, mieli saattaa harhautua ajattelemaan kaikkia tekemättömiä asioita tai paineen alaisena suunnittelemaan seuraavia siirtoja. Alitajuinen paine on vaikeampi saada hallintaan, kuin semmoinen, jota ymmärrämme. Uudenlaiset näkökannat voivat muuttaa elämää yllättävän nopeasti.

”Todellinen löytöretki ei ole uusien maisemien etsimistä, vaan uusien silmien saamista. ” -Marcel Proust

Tämänkertainen Täysikuu on parhaimmillaan nautinnollinen, luova, leikkisä ja innostava. Voimme yhtä aikaa levätä, kuunnella sydämen ääntä ja voimistua, kuin myös vapautua sekä löytää uudenlaista keveyttä ja iloa. Haasteena voi olla tulen ja ilman nopea ja arvaamaton roihu, joka palaa hallitsemattomasti. Joskus on taitolaji olla tekemättä mitään, ennen kuin sydän herättää henkiin ja valaisee tämän hetken kannalta olennaisimmat polut.

”Moni ihminen menettää osan onnestaan, ei siksi etteivätkö he olisi sitä löytäneet, vaan siksi, etteivät he pysähdy nauttimaan siitä. ” -William Feather

Nautinnollista Täydenkuun viikonloppua <3 Johanna

Teoskuva; Tiina Poutanen