-

Syyspäiväntasauksen siirtymä riitti

Pohdintoja ajasta

Lauantaina 23.9. kello 9:50 Aurinko siirtyy vaa`an merkkiin, on syyspäiväntasauksen aika. Ajallisesti siirrymme niittokaudesta lepokauteen. Kelttiläisessä kulttuurissa juhlaa kutsuttiin nimellä Madron (Mabon). Tasaukset ovat siirtymiä, jolloin käännymme uudenlaiseen elämänvaiheeseen. Pimeä vuodenaika muistuttaa sisäisestä voimasta ja valosta sekä levon tärkeydestä. Syyspäiväntasauksen kartta kantaa hedelmää aina talvipäivänseisaukseen saakka.

”Luonto ei tee mitään turhaan.” — Aristoteles

 

 

Syyspäiväntasauksen kartalla on Auringon ja Pallas Athenen konjunktio. Pallas on viisauden jumalatar, joka kykeni näkemään laajoja kokonaisuuksia sekä toimimaan strategisesti. Auringon ja Pallaksen ollessa oppositiossa perääntyvään Neptunukseen tarvitaankin tarkka katseisuutta, jotta emme eksyisi liian sumuisiin tunnelmiin. Kun mukaan otettaan Kuun ja Vestan neliöt kokoonpanosta muodostuu suuriristi kuvio, jossa kaikki tekijät ovat haastekulmissa toisiinsa nähden. Tämän lisäksi perääntyvän Saturnuksen kvinkunssi Auringon ja Pallaksen konjunktioon kirpaisee ja lisää ajassa olevaa painetta entisestään. Auringon ja perääntyvän Pluton välinen kolmio antaa voimaa syntyä paineen keskeltä feeniks linnun tavoin. Parhaimmillaan kykenemme ymmärtämään elämän syvyyksien ja korkeuksien väliset syy-yhteydet ja merkitykset uudessa valossa.

”Rauhaa ei voi ylläpitää voimalla. Se voidaan saavuttaa vain ymmärryksen kautta.” — Albert Einstein

Ihmiskuntana olemme isojen muutosten keskellä. Erkki Lehtirannalta on tulossa uusi kirja, joka toimii hyvänä oppaana vesimiehen aikakauteen siirtymisessä. Odotan innolla kyseistä opusta. Kirjaa voi tilata ennakkoon tämän linkin kautta tai sen voi ostaa myös häneltä suoraan Hengen ja tiedon messuilta. Jokainen meistä voi tehdä oman osuutensa paremman maailman eteen. Sisäisen muutoksen merkitystä ei tule koskaan aliarvioita. Yksittäisistä helmistä syntyy kokonainen rukousnauha.

 

 

Venus ja Juno ovat konjunktiossa leijonan merkissä. Venuksen ja Junon sekstiili Marsille tukee sisäisen arvomaailman ja konkreettisen toiminnan välistä tasapainoa. Mars etenee pikkuhiljaa Kuunlaskusolmua kohden. Vaikka tarkka konjunktio on 5.10. Mars lämmittelee solmukohtaa hetki hetkeltä enemmän. Marsin luonne on aktivoiva. Vaikka vaa`an merkissä se on diplomaattinen ja tasapainohakuinen, se saa silti aikaan muutoksen siihen mihin osuu. Kuunlaskusolmu on kuin työkalupakki tai matkalaukku, joka pitää sisällään valmiuksia mitä meillä on jo olemassa.

Pluton neliöt Kuunsolmuille on pitkäkestoinen tekijä, joka jatkuu aina marraskuun loppupuolelle saakka. Myös Neptunuksen kvinkunssi Kuunlaskusolmulle on iso kokonaisuus, joka vaikuttaa pitkään. Siksi Marsin mukaan tulo laukaisee isomman vuosirenkaan aktiiviseksi ja siihen on hyvä valmistautua hyvissä ajoin.

Venuksen ja Junon neliöt perääntyvälle Jupiterille sekä perääntyvälle Uranukselle tuo mukanaan levottomuutta. Venuksen ja Junon kolmio perääntyvälle Khironille sitä vastoin eheyttää ja tukee syvempää ymmärryksen tasoa arvomaailmaan ja ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Vaikka kaikkia haavoja ei voi kerrasta parantaa, Khironin viisaus avaa näkökantoja, jotka voivat muuttaa näkemyksiä.

Marsin ja Khironin oppositio on mutkikkaampi kuvio. Vaikka Marsin ja Venuksen välillä on harmoninen vaihe, Khiron saattaa aiheuttaa hämmennystä. Se tukee Venusta ja haastaa Marsin. Myös Marsin ja Jupiterin välinen kvinkunssi pistää kapuloita rattaisiin. Khiron ja Jupiter ovat veljekset, jotka pistävät Marsin kohtaamaan sokeanpisteensä. Mars on luonteeltaan aggressiivinen. Sille on luontaista puolustaa omaa reviiriä, eikä se suostu perääntymään, kun vasta viimeisen pakon edessä. Joskus on viisautta nostaa kädet ylös ja tunnistaa että toimiminen saa asiat enemmän solmuun kuin periksi antaminen. Tällöin voi kerryttää voimaa seuraavaan kertaan, kun on aika toimia.

”Mikä on vallassamme tehdä, se on vallassamme jättää tekemättä. ” — Aristoteles

Ajallisesti olemme inventaariovaiheessa, jossa yksi jakso on päättymässä ja uusi alkaa. Syyspäiväntasaus on kiitollisuuden sekä runsauden juhla. Voimme kääriytyä viltin lämpöön ja hiljentyä kynttilän äärelle. Osaammeko nauttia siitä, mitä meillä on?

"Toivo on se höyhenen, joka istuu sielussa - ja laulaa kappaleita ilman sanoja - eikä koskaan pysähdy." — Emily Dickinson

Lempeää syyspäiväntasauksen aikaa! Johanna

 

Teoskuva; Tiina Poutanen