-

Mistä voimasi kumpuaa?

Pohdintoja ajasta

Auringon ja Lilithin konjunktio on kovan paineen alla. Se on jod eli jumalansormi kuvion kärkenä perääntyvän Pluton ja perääntyvän Neptunuksen tehdessä kvinkunssi aspekteja. Uranuksen neliö voi keinuttaa laivaa arvaamattomalla tavalla. Onneksi Aurinko valaisee Kuunsolmujen välisen sillan eli se on kolmiossa oinaan merkissä olevaan Kuunnoususolmuun sekä perääntyvään Khironiin ja sekstiilissä vaa`an merkissä olevaan Kuunlaskusolmuun sekä Cerekseen. Lilithin kautta voimme nähdä selkeämmin mistä päästää irti sekä kuinka paljon meissä on jo muutokseen tarvittavaa voimaa.

"Kuten kaikki energia lähtee vastakohtaisuudesta, myös psyykellä on sisäinen polariteetti, joka on sen elävyyden välttämätön edellytys, kuten Herakleitos jo kauan sitten tajusi." - Carl Jung

 

 

Mustakuu Lilith (Mean Lilith) on yleisimmin käytössä oleva Lilith. Niitä on muitakin ja kaikilla niillä on oma paikkansa sekä merkityksensä. Tässä tekstissä keskitymme käsittelemään Mean Lilithiä. Lilithin symbolissa yhdistyy Kuun ja Venuksen symbolit. Yleisesti Lilith edustaa kolminkertaista jumalatarta, joka pitää sisällään syntymän, kuoleman ja uudestisyntymisen. Se kuvastaa myös valoa, pimeyttä sekä niiden kautta syntyvää viisautta ja tasapainoa.

Lilith oli Aatamin ensimmäinen vaimo, joka ei suostunut alistumaan miehensä tahtoon, vaan jätti tämän ja lähti omille teilleen. Aatami ja Lilith edustavat naisen ja miehen välistä arkkityyppiä. Carl Jung ajatteli Lilithin arkkityypin edustavan animaa. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että Aatami olisi alkujaan ollut sekä mies että nainen. Hänen kasvojensa puoli olisi ollut maskuliininen eli Aatamin näkyvä puoli ja selkäpuoli olisi taas edustanut Lilithiä. Lilithin symboliikka edustaa Sigmund Freudin elämänviettiä elämän ja kuoleman sekä tuhoutumisen ja luomisen näkökulmasta.

Lilithin kautta näemme autenttisimman puolen itsestämme sekä mahdolliset sokeat pisteet, jotka estävät todellisen kasvumme. Lilith edustaa alkukantaista voimaa sekä omassa voimassa pysymistä tai sen takaisin haltuun ottamista. Lilith auttaa meidät kohtaamaan ja voittamaan itsemme sekä näyttää missä meillä on hyödyntämätöntä potentiaalia. Varsinkin Jungin varjotyöskentelyssä Lilithillä on iso rooli. Se osoittaa kehityskohtamme, joihin meidän tulee tietoisesti keskittää voimaa. Lilith kuvaa voimaantumista, selviytymistä ja vapautumista. Jokaisella meistä on asioita, joita emme ole itsessämme kohdanneet. Niissä on monia eri tasoja, emmekä voi käydä kaikkea kerrasta läpi. Lilithin avulla voimme kohdata omia heikkouksia sekä ymmärtää asioita, joissa on mukana häpeää, tukahdutettuja tunteita ja kipuja. Parhaimmillaan voimme oppia kuinka käsitellä niitä viisaasti ja niin, että pystymme parantumaan.

”Ihmisen perimmäinen valinta -sikäli kuin hän haluaa ylittää itsensä- on se, luodako vai tuhota, rakastaako vai vihata.” -Erich Fromm

 

 

Takana on sunnuntaina 13.8. ollut Venuksen syntymä sekä keskiviikkona 16.8. ollut Uusikuu. Näiden vaiheiden kautta olemme uuden äärellä. Perääntyvän Venuksen neliöt Jupiterille sekä Uranukselle saattaa aiheuttaa sekaannusta. Jupiter sekä Uranus ovat luonteeltaan vauhdikkaita ja laajentavia tekijöitä, jotka eivät jaksa turhan pitkään harkita seuraavia askeleitaan. Myös uusien alkujen kautta tulee raikas tuulahdus, joka herättää katsomaan asioita uusin silmin. Perääntyvä Venus on vapauttanut voimaansa, mutta samaan aikaan viimeistelee ja vahvistaa keskeneräisiä teemoja.

Venuksen ja Khiron välinen kolmio tukee eheytymistä. Myös Venuksen sekstiilit Cerekseen ja Vestaan vahvistavat sydämen ääntä sekä auttavat keskittymään olennaiseen. Kun pääsemme tämän takkatulen äärelle, voimme huomata, ettei meillä olekaan kiire minnekään.

"Jos sinulla on kiire, älä tee mitään."- Anton Tsehov

Pallas Athene, Merkurius ja Mars ovat konjunktiossa neitsyen merkissä. Kolmiot Uranukselle sekä Plutolle saavat aikaan kultaisen maakolmion ja oppositio Neptunukseen täydentää siitä leija suurkuvion. Siinä missä Pallas, Merkurius ja Mars voivat yhdistää voimansa viisaalla ja rakentavalla tavalla neitsyen merkissä ollessaan, neliö Vestalle ei olekaan niin yksinkertainen tekijä. Vesta symboloi pyhyyttä ja keskittymistä, mutta myös palavaa ja omistautuvaa tulta. Myös Merkuriuksen sekä Pallaksen kvinkunssi Khironille aiheuttaa kitkaa.

Keskiviikkona 23.8 alkaa Merkuriuksen perääntyvä vaihe. Merkurius on varjoalueella ennen perääntyvää vaihetta. Saatamme yrittää ratkaista asioita analysoimalla niitä liikaa, jolloin kierrämme samaa kehää kerta toisensa jälkeen. Jotta saamme parhaan mahdollisen hyödyn ajasta, on hyvä ottaa mallia Pallaksen kyvykkyydestä katsoa isoja kokonaisuuksia sekä Marsin toiminnallisesta puolesta. Jos asiat eivät etene, voi olla hyvä purkaa energiaa jonkin muun asian tekemiseen.

Samaisena keskiviikkona kun alkaa Merkuriuksen perääntyvä vaihe, Aurinko siirtyy neitsyen merkkiin. Tämä päivä oli muinaisille roomalaisille tärkeä. He viettivät vuosittain 23.8. Vulcanalia-juhlaa tulen, tulivuorten sekä sepäntaitojen jumala Vulkanuksen kunniaksi. Häntä juhlittiin suurilla kokoilla sekä erilaisia pelejä pelaamalla. Kyseisenä päivänä työt aloitettiin kynttilän valossa. Neitsyen tähdistö symboloi Ceres jumalatarta, joka edusti maataloutta, ravintoa, viljaa, tarpeita, ravitsevaa maata sekä satoa. Neitsyeen liitettiin Cereksen lisäksi tämän tytär Persephone.

”Nyt on elokuu ja minä olen viljaa.”- Juice Leskinen, Syksyn sävel

Pluton neliöt Kuunsolmuille sekä Neptunuksen kvinkunssi Kuunlaskusolmulle ovat jo itsessään isoja asioita, mutta ensi viikolla myös Marsin kvinkunssi Kuunnoususolmulle saattaa sekoittaa pakkaa. Auringon ja perääntyvän Saturnuksen oppositio laittaa kaksi vahvaa voimaa vastakkain.

Vahvuus ei ole aina suurieleistä ja näkyvää. Joskus pieneltä tuntuvat asiat, voivat muuttaa elämänsuuntaa enemmän kuin uskommekaan. Neitsyen merkki pitää sisällään syksyn syvää viisautta sekä pyhyyttä. Voimme katsoa ja arvioida tilanteita hieman etäämmältä. Kynttilänliekin äärellä on hyvä ohjautua sisäisen majan äärelle.

”Salaperäisyys on kaunein mahdollinen kokemus. Se on kaiken todellisen taiteen ja tieteen lähde.” -Albert Einstein

Kaunista viikonloppua ja tulevaa viikkoa! <3 Johanna

 

Teoskuva; Tiina Poutanen