-

Uudenvuoden tunnelmat

Pohdintoja ajasta

Merkuriuksen perääntyvä vaihe on alkanut. Aikataulut ja suunnitelmat voivat mennä uusiksi, eikä sekaannuksilta voi välttyä. Merkuriuksen ja Venuksen yhtymä Plutolle tuo aikaan intensiivisen lisänsä. Pluton, Venuksen ja Merkuriuksen lisäksi, myös Aurinko on kauriin merkissä.

Kreikkalaisessa mytologiassa kauriin tähdistö liitetään metsän- ja luonnonjumala Paniin, jolla oli vuohen sarvet ja jalat, mutta muuten miehen keho. Pan symboloi luonnon luovaa voimaa. Kerran Typhon niminen jättiläinen keskeytti Panin juhlat, jolloin pelästyneet jumalat muuttivat itsensä eläimiksi paetakseen Typhonia. Pan hyppäsi jokeen, jolloin hänen alaosansa muuttui kalan pyrstöksi. Näin Panista tuli merivuohi. Kun Typhon hyökkäsi Zeuksen kimppuun, Pan ryntäsi apuun, josta kiitollisena Zeus sijoitti hänet kauriin tähtikuvioksi.

Siinä missä Saturnus on roomalainen jumaluus, Kronos on hänen kreikkalainen vastineensa. Toisen kertomuksen mukaan Kronos loi Pricuksen, jakaakseen ajan herruuden tämän kanssa. Pricus oli merivuohirodun isä ja hänen tehtävä oli vahtia muita merivuohia, kun nämä olivat rannalla lepäämässä. Merivuohet olivat älykkäitä ja kunniallisia olentoja, jotka pystyivät ajattelemaan sekä puhumaan ihmisten tavoin.  He elivät meressä ja nauttivat rannalla auringosta. Jos he olivat pitkään rannalla, he alkoivat muuntua tavallisten vuohien kaltaisiksi. Heidän kalanpyrstönsä alkoivat kasvaa jaloiksi ja he menettivät kykynsä ajatella tai puhua. Merivuohet nauttivat rannalla olemisesta, eivätkä enää halunneet palata takaisin mereen. Kaikista Pricuksen yrityksistä huolimatta, hän ei voinut hallita lastensa kohtaloa, vaan hänen oli annettava periksi. Lopulta hän vetäytyi yksinäisyyteen ja pyysi isältään, että tämä antaisi hänen kuolla. Kronos antoi hänelle kuolemattomuuden nostamalla Pricuksen kauriin tähdistöksi, jota kautta hän voi tarkkailla lapsiaan.

 

 

Tämä tarina kuvastaa hyvin ajassa olevaa Auringon ja Khironin välistä neliötä. Saatamme kokea avuttomuutta tai riittämättömyyttä asioissa, joissa emme voi tehdä enempää, vaikka kuinka haluaisimme.

Ajassa on kaksi Jod eli jumalan sormi suurkuviota. Toisen kärkenä on perääntyvä Mars, johon kohdistuu sekä Auringolta, että Kuunlaskusolmulta kvinkunssit. Toisen kärkenä on Kuunlaskusolmu, johon tulee Marsilta, että Khironilta kvinkunssit. Marsin ja Khironin sekstiili sekä Auringon positiiviset aspektit Kuunsolmuille ja Uranukselle toimivat avaimina, kuinka suurkuviot voi ottaa omakseen. On mahdollista löytää jotain yllättävää ja uutta, jota emme ole osanneet aiemmin ajatellakaan. Se ei tapahdu tekemällä, vaan pikemminkin antautumalla ajan ja alitajunnan aalloille.

”Ideat ovat kuin kaloja, voi pysytellä matalassa vedessä. Mutta jos tahtoo saada isoja kaloja, pitää mennä syvemmälle. Oikein syvällä kalat ovat voimakkaampia ja puhtaampia. Ne ovat valtavia ja abstrakteja. Ja hyvin kauniita.” -David Lynch

 

 

Merkuriusta, Venusta ja Plutoa vastapäätä oppositiossa on perääntyvä Pallas sekä Lilith. Lisäksi niiden sekstiili Neptunukselle, Junolle sekä Jupiterille tuo oman lisänsä aikaan. Vaikka ajassa on vastakkainasettelua ja tasapainottelua, siinä on myös syvää ja vaistonvaraista viisautta. Jos ajoittainen ylivirittyneisyys ahdistaa, on hyvä keskittää voimansa yksinkertaisiin asioihin ja mahdollisimman puhtaaseen olemisen tilaan.

"Luovuus on sitä, että antaa itsensä tehdä virheitä. Taide on sitä, että tietää mitkä virheet säilyttää." Scott Adams, Dilbertin periaate

Tammikuu on latinaksi ianuarius ja se on Janus-jumalalle pyhitetty kuukausi. Janus oli porttien, siirtymävaiheiden ja lopun jumala. Hänellä oli yleensä kahdet kasvot, jotka katsoivat eri suuntiin. Tammikuussa talvi alkaa taittua pienin askelin kevättä kohti. Vaikka valo lisääntyy, olemme vielä osittain nukuksissa ja kääntyneet sisäisen maailman syvyyksiin.

Kaikki asiat eivät ole meidän käsissämme, joten joudumme opettelemaan kärsivällisyyttä sekä luottamusta niitäkin elämänlakeja kohtaan, jotka tuntuvat välillä järjettömiltä. Alitajunta tuo pintaan ja tietoiseen mieleen olennaisimmat asiat, joten luota siihen ja uskaltaudu ajoittain päästämään irti arjen tehtävä listasta ja vaatimuksista. Tarkista myös rajasi, koska ne toimivat runkona, joka kannattelee. Elämä̈ on aina sopivan keskeneräistä̈, joten täydellisyyteen ei tarvitse kurkotella.

”Olen ollut monen zen-mestarin opissa. Ne ovat kaikki olleet kissoja. ”- Eckhart Tolle

Hyvää uutta vuotta ja kiitos kuluneesta vuodesta! <3 Johanna

 


Teoskuva; Johanna Vilén; Nouseva kuu, laskeva aurinko