-

Täydenkuun tunnelmissa

Pohdintoja ajasta

Sunnuntaina 9.10. kello 23:54 on Täysikuu. Aurinko on vaa`an ja Kuu oinaan merkissä. Täydenkuun aikaan Auringon vieressä on Venus ja Kuun vieressä perääntyvä Khiron. Venuksen ja Auringon konjunktio etsii oikeanlaista tasapainoa arvomaailman, nautintojen sekä rakkauden välille. 

Lokakuun Täysikuuta on kutsuttu nimillä metsästäjänkuu, matkustajankuu, viiniköynnöskuu, putoavien lehtien kuu, vaihtuvan vuodenajan kuu, sekä kuu, jolloin linnut lentävät etelään. Suomessa sitä on kutsuttu myös likakuuksi ja ruojakuuksi.

 

Vaa'an egyptiläiset juuret liittävät rituaaliin, jossa Anubis punnitsi kuolleiden sielujen sydänten totuutta oikeudenjumalatar Ma'atin höyhentä vasten. Roomalaisessa mytologiassa vaaka edusti tasapainon, oikeuden ja oikeudenmukaisuuden jumalattaren Astraen kädessä olevaa vaakaa.

Siinä missä vaa'an symboliikka liittyy oikeudenmukaisuuteen ja tasapainoon, oinaaseen liitetään samoja teemoja hieman toista kautta. Oinaan voima, rehellisyys ja suojelevaisuus on parhaimmillaan puhdasta ja selkeää voimaa. Kreikkalaisessa mytologiassa oinas liitetään kultaiseen oinaaseen sekä tarinaan Friksos (Phrixus) ja Helle nimisistä kaksosista. Kun kaksosia oltiin uhraamassa, Ram niminen siivekäs oinas saapui pelastamaan heidät. Helle putosi oinaan selästä mereen ja hukkui, mutta Friksos selvisi hengissä. Oinas lensi Friksos selässään turvaan. Oinaan itsensä pyynnöstä Friksos uhrasi hänet Zeukselle. Friksos antoi oinaan kultaisen taljan Kolkiksen kuninkaalle, joka antoi tälle tyttärensä vaimoksi. Kultainen talja asetettiin Areksen (Marsin) lehtoon. Oinas nostettiin oinaan tähdistöksi. Myöhemmin Jason ja viisikymmentä argonauttia lähti etsimään kultaista taljaa.

Joudumme elämämme aikana tekemään päätöksiä, jotka eivät ole yksinkertaisia. Tällöin puntaroimme vaihtoehtoja sen hetkisen tietämyksen perusteella. Meidän on katsottava asioita monelta kannalta, mutta hyväksyttävä tosiasia ettei päätös ole helppo eikä kaikkien mieleen. Jos oinas olisi lähtenyt pelastamaan hukkuvaa kaksosta, olisi ollut iso riski, että molemmat kaksoset olisivat hukkuneet.

"Luovuus vaatii rohkeutta päästää irti varmuudesta."-Erich Fromm

 

Venus ja Aurinko ovat kolmiossa vesimiehen merkissä olevaan perääntyvään Saturnukseen sekä Vestaan ja kaksosten merkissä olevaan Marsiin. Tästä muodostuu kultainen ilmakolmio. Kun mukaan otetaan Täysikuu sekä Khiron, se täydentyy leija nimiseksi suurkuvioksi.

Venuksen ja Auringon neliö Pallakselle sekä Lilithille nostaa päivänvaloon sisäiset ristiriidat. Vaikka ajassa on painetta ja ristiriitoja, siinä on myös mahdollisuuksia. Meidän tulee katsoa asioita laajemmasta perspektiivistä käsin, mutta myös käsitellä piilevät varjot.  Niitä kohtaamalla voimme kasvaa ihmisinä.

"Ei niin suurta vihollista ole kuin itse on itselle." – Cicero

Tämän lisäksi Venuksen ja Auringon kvinkunssi härän merkissä olevalle Kuunnoususolmulle sekä perääntyvälle Uranukselle voi tuntua kirpaisevalta. Onko meillä rohkeutta katsoa tulevaisuuden suuntaviivoja ja kasvumahdollisuuksia puhtaalla sydämellä? Mihin kohdistamme energiamme?

Marsin ja perääntyvän Neptunuksen välinen neliö voi tuntua sumu sukellukselta. Välillä menemme virtaavan veden mukana, kun taas välillä saatamme uupua tai tuntea voimattomuutta. Kumpaakin tarvitaan. Ehkä tätä kautta löydämme tähän hetkeen sopivaa luonnollista olemista ja tasapainoa.

Merkurius on perääntyvän vaiheen jälkeen varjoalueella, ennen kuin pääsee täyteen vauhtiinsa. Se on vielä neitsyen merkissä, ennen kuin siirtyy tiistaina 11.10. vaa`an merkkiin. Merkuriuksen ja Pluton välinen kolmio lisää vaistonvaraisuutta sekä sisäistä viisautta. Täydenkuun sunnuntaina Pluton perääntyvä vaihe päättyy. Iso ratas raksahtaa ja pikkuhiljaa alamme saada alitajunnassa hautuneista asioista paremmin kiinni.

Merkuriuksen ja perääntyvän Jupiterin välisen opposition suhteen on hyvä olla maltillinen. Ihmisten kokemukset sekä totuudet voivat olla hyvin erilaisia, eivätkä asiat ole mustavalkoisia. Kaikki on energiaa. Välillä on hyvä ottaa etäisyyttä ja tarkkailla mistä omat ajatukset koostuvat. Alitajuntamme työstää kaikkea sitä, mitä emme päivätietoisuudessa tiedosta. Sisäinen tasapaino syntyy näiden välisestä sillasta. Samoin kuin vaa`an ja oinaan välinen tasapaino syntyy vastakohtien ymmärtämisestä ja harmonisoimisesta, myös me voimme löytää tarvittavan harmonian itsestämme.

"Valveilla olevilla yksi yhteinen maailma, mutta nukkuessaan jokainen kääntyy omaan maailmaansa." - Herakleitos

Lempeää Täydenkuun viikonloppua! <3 Johanna

 


Kalansielu II, Johanna Vilén