-

Syksyn sävel

Pohdintoja ajasta

Lauantaina 20.8. Mars siirtyy kaksosten merkkiin ja tiistaina 23.8. Aurinko siirtyy neitsyen merkkiin. Marsin ja Auringon välinen neliö aspekti etsii kahden tahtovoimaisen planeetan välistä tasapainoa. Myös Marsin ja perääntyvän Vestan välille muodostuu tiukka neliö, joten tulenkipinät voivat leimahtaa äkkiarvaamatta ja hallitsemattomasti. Neliö on luonteeltaan aktiivinen ja herättävä. Sitä kautta joudumme tarkistamaan oman tahtotilamme vahvuuden, mutta myös joustavuuden sekä tarvittavan muuntautumiskyvyn. Kun mukaan ottaa Auringon sekä Vestan opposition, tästä muodostuu T-risti kuvio.

 

Muinaiset kreikkalaiset liittivät neitsyen tähdistön Demeteriin sekä tämän tyttäreen Persephoneen ja roomalaiset Ceres jumalattareen. Nämä symboloivat maataloutta, ravintoa, viljaa, ravitsevaa maata sekä satoa. Samaiseen listaan voi liittää myös sielun ruoan sekä tarpeet, joista elämämme ydin muodostuu.

Päivä jolloin Aurinko siirtyi neitsyen merkkiin, on ollut muinaisille roomalaisille tärkeä päivä. Silloin vietettiin vuosittaista Vulcanalia-juhlaa Vulkanus nimisen jumalan kunniaksi. Vulkanus oli tulen, tulivuorten sekä sepäntaitojen jumala, joten on luonnollisesta, että muinaiset roomalaiset juhlivat häntä suurilla kokoilla. Juhlissa pelattiin pelejä ja lepytettiin tulen jumalaa uhraamalla hänelle kaloja sekä eläimiä. Kyseisenä päivänä työt aloitettiin kynttilän valossa.

Vulkanus edusti tulen tuhoavia, että suojelevia voimia. Tuli lämmitti, sen avulla taottiin rautaa työkaluiksi, mutta myös valmistettiin ruokaa. Vulkanus oli tulisijan, leipureiden, hedelmällisyyden sekä ravinnon suojeleva jumaluus, johon liitettiin tuottavuus. Suuttuessaan hän aiheutti tulivuorenpurkauksia, tuhoavia paloja sekä salamaniskuja.

Samoihin aikoihin, kun juhlitaan Vulkanusta, päättyy mätäkuu. Muinaisessa Mesopotamiassa kesän kuuminta kuukautta kutsuttiin koiranpäiviksi. Nimi tuli Canis Majorin eli Ison koiran tähtikuviosta ja sen kirkkaimmasta tähdestä Siriuksesta. Siriusta kutsuttiin Koirantähdeksi, joka tuli heinäkuun puolivälin jälkeen näkyviin ennen auringonnousua. Egyptissä tämä liitettiin Niilin tulvimiseen sekä sen ravitsevaan ja elämää palauttavaan aikaan. Kuumuuden vuoksi aika oli myös hautuvaa ja esimerkiksi ruoka pilaantui nopeammin.

 

 

Aurinko on kovan paineen alla. Perääntyvän Neptunuksen sekä perääntyvän Pluton kvinkussit Auringolle saavat aikaan Jod eli jumalansormi suurkuvion.

Maailman kyliin mä väsyin,
ota syliin
Sun kätes otsaani viilentää
Sano jotain näin
katveessa sotain
niin pääsen lähemmäksi elämää

Juice Leskinen, Pyhä toimitus

Merkurius on neitsyen merkissä tarkkailemassa maailmaa. Merkuriuksen ja perääntyvän Saturnuksen kvinkunssi voi pistää aivonystyrät pakottavan paineen alaisiksi. Saatamme pyrkiä ratkaisemaan asioita, joiden tulisi antaa kypsyä omalla painollaan. Neptunuksen ja Merkuriuksen välinen oppositio voi uuvuttaa matalapaineen tavoin. Merkuriuksen ja Pluton kolmio sitä vastoin vahvistaa ja auttaa löytämään syvältä sisimmästä kaiken tarvittavan viisauden.

”Olemme ihoon käärittyjä tähtiä. Valo, jota etsit, on aina ollut sisällä”. -Rumi

Venuksen ja Cereksen konjunktio leijonan merkissä lämmittää. Se muistuttaa siitä, kuinka tärkeä on huolehtia sisäisen lapsen luovuudesta sekä osata nauttia elämästä. Venuksen ja Cereksen kolmio Jupiterille laajentaa sitä runsautta, johon keskitymme. Joskus on osattava ottaa aikaa itsensä uudelleen luomiselle, ilman että sen tarvitsee olla kovaa työstämistä tai puurtamista.

”Mielikuvitus kuljettaa meidät usein maailmoihin joita ei ole, mutta ilman mielikuvitusta emme mene minnekään.” — Carl Sagan

Lempeää viikonloppua! <3 Johanna

 

Teoskuva; Helka Rissanen