-

Sydäntalven ja joulun rauhaa

Pohdintoja ajasta

21.12. oli Talvipäivänseisaus, jolloin Aurinko siirtyi kauriin merkkiin. Talvipäivänseisauksen energiat avasivat portit uudenlaiselle jaksolle, johon lisänsä tuo perjantaina 23.12. kello 12:17 oleva Uusikuu.

Uudenkuun kartalla Aurinko sekä Kuu ovat neliössä Jupiteriin sekä Cerekseen. Jupiter ja Ceres ovat oppositiossa, joten tästä muodostuu T-risti kuvio. Kummatkin ovat juuri vaihtaneet merkkisijaintia, Jupiter on siirtynyt oinaan ja Ceres vaa`an merkkiin. Nyt ne hakevat uudenlaista ohjautumista ja tasapainoa. Laajennuspaineet voivat olla kovia. Ceres muistuttaa tarpeista, voimavaroista sekä kuinka tärkeää on, että mukana on myös sielun ruokaa eli asioita, jotka merkitsevät aidosti ja kokonaisvaltaisesti.

Uudenkuun aikaan Aurinko ja Kuu ovat asteen verran kauriin merkissä. Samaisessa merkissä ovat myös Venus (16 astetta), Merkurius (21 astetta) ja Pluto (27 astetta). Venusta, Merkuriusta ja Plutoa vastapäätä ovat perääntyvä Pallas Athene ja Lilith ravun merkissä. Pallas on luonteeltaan hieman Merkuriuksen kaltainen, joten vastakkainasettelu voi saada aikaan ylivirittyneisyyttä. Neptunuksen ja Junon sekstiilit Merkuriukselle ja Venukselle pehmentävät opposition luonnetta.

"Toivo on kuin lintu. Se koskettaa sielua ja laulaa sanatonta laulua. Eikä se koskaan hiljene."-Emily Dickinson

Myös Venuksen kolmio Uranukselle sekä Kuunnoususolmulle, että sekstiili Kuunlaskusolmulle auttaa vapautumaan vanhoista painolasteista sekä näkemään uusia suuntaviivoja ja uudenlaisia tapoja toimia. Kuunnoususolmu ja Uranus ovat härän merkissä ja Kuunlaskusolmu on skorpionin merkissä. Jotta voimme rakentaa parempaa tulevaisuutta, meidän on jokaisen käytävä omat varjotyöskentelymme sekä osattava päästää irti asioista, jotka eivät enää kanssa.

"Masennus on kuin mustiin pukeutunut nainen. Jos se ilmestyy, älä aja sitä tiehensä. Kutsu se sisään, tarjoa sille tuoli, kohtele sitä vieraanvaraisesti ja kuuntele, mitä sillä on sanottavanaan. "-C.G.Jung

Varjotyöskentely ei tarkoita ongelmiin uppoamista, eikä niiden liiallista ronkkimista, vaan pikemminkin vastuuta kohdata itsessään olevia asioita, joita ei välttämättä haluaisi itsessään nähdä. Ne vievät energiaa ja saattavat harhauttaa huomioimme vääriin asioihin. Kun näemme ongelmia muissa ihmisissä ja maailmassa, emme välttämättä kohtaa itsessämme olevia piileviä puolia. Näissä varjoissa on paljon voimaa, jota voimme valjastaa muutosvoimaksi. Varjot eivät ole pahoja, mutta meidän näkemyksemme niistä voivat olla. Kun valot ja varjot löytävät sopivan tasapainon, meidän on helpompi olla. Niitä voi verrata Yin ja Yang kuvioon, jossa kahdesta vastakkaisesta energiasta muodostuu yhteinen, toisiaan täydentävä kokonaisuus.

"Kuten kaikki energia lähtee vastakohtaisuudesta, myös psyykellä on sisäinen polariteetti, joka on sen elävyyden välttämätön edellytys, kuten Herakleitos jo kauan sitten tajusi" -C.G.Jung

Perääntyvän Marsin ja Khironin välinen sekstiili tulee tarpeeseen. Khironin perääntyvä vaihe on jäänyt taakse, mutta vasta joulun aikaan se pääsee normaaliin rytmiinsä. Sekä Marsin että Khironin kvinkunssit Kuunlaskusolmulle muodostavat Jod suurkuvion, joka on toiselta nimeltään Jumalan sormi. Kun Kuunlaskusolmu on Jodin kärkenä, se joutuu aikamoisen paineen alle.

Marsin ja Vestan välinen neliö voi aiheuttaa levottomuutta. Mars on epämukavuusalueella jo perääntyvän vaiheen vuoksi, joten Vestan kitka voi toimia aikamoisena ärsykkeenä.

Talvipäivänseisaus symboloi Vanhankuun viisautta, joka muuntuu Uudenkuun heräävään ja uteliaaseen luonteeseen. Nyt kun Uusikuu on ajallisesti näin lähellä Talvipäivänseisausta, voimme ottaa kaiken ilon ajan muuntautuvasta energiasta.

Antiikin Roomassa Saturnalia-juhlaa vietettiin Saturnus-jumalan kunniaksi. Siinä oli paljon samankaltaisuutta kreikkalaisten Kronia-juhlan kanssa, jota vietettiin Kronoksen kunniaksi. Talvipäivänseisauksen ja joulun aika on kasvavan valon ja uudestisyntymisen aikaa, jolloin Aurinko kerryttää ja vahvistaa voimaansa. Siinä missä pimeä vuodenaika hiljakseen alkaa kääntyä valoa kohden, myös meidän on hyvä hiljentyä sekä keskittyä vahvistamaan sydämen valoa. Voimme yhtä lailla myös iloita, juhlia ja nauttia elämästä. Sitäkin tarvitaan.

Tähdet

Yön tullen
minä seison portailla kuuntelemassa,
tähdet parveilevat puutarhassa
ja minä seison pimeässä.
Kuule, tähti putosi helähtäen!
Älä astu ruohikolle paljain jaloin:
puutarhani on sirpaleita täynnä.

- Edith Södergran

Kaunista ja rauhallista joulunaikaa! <3 Johanna

Teoskuva; Johanna Vilén, Ikuisuuden temppeli