-

Vapun ajan Kuun kierto

Pohdintoja ajasta

Torstaina 30.4. klo 23:38 alkaa Kuun ensimmäisen neljänneksen vaihe. Kuu käy vapun aikana aktivoimassa ison planeetta ja asteroidi kertymän. Energiat pääsevät purkautumaan. Keskiviikkoillan ja torstaiaamun aikana alitajuntamme työstää isoa hahmotonta kokonaisuutta, mikä saattaa tuntua raskaalta. Tämä aika myös vapauttaa energiaa. Näistä rationaalisen mielen oivalluksista että heränneistä tunteista pääsemme nauttimaan vapun aikana. Tämä prosessi on isompi kuin ihmismielellä voimme ymmärtää. Toisaalta se on henkilökohtainen ja oma, mutta siinä on mukana myös kollektiivisesti koko ihmiskunta. Odotan innolla tätä aikaa, koska Kuun teemat vaikuttavat meihin piilevästi ja usein emme edes tunnista näitä monia syviä kerroksia. Nyt kun Pluton perääntyvä vaihe on alkanut ja perässä tulee Saturnus, Jupiter sekä Venus, tämä viikonloppu kokoaa toukokuun tunnelmat tiiviiseen pakettiin ja valmistaa meidät matkalle. Vapun aika on nopea pikakelaus tästä isommasta ajallisesta kokonaisuudesta, joten turvavyöt kiinni ja uteliaana mukaan! Voit piirtää ympyrän ja kirjoittaa siihen päivät sekä muistiinpanoja, mitkä koet itsellesi tärkeiksi.

Kuumatka alkaa;

Ensimmäinen vuorokausi;

Keskiviikon ja torstain Kuumatkan aloittaa Kuun ja Pluton oppositio. Intensiivisenä transformaation planeettana Pluto nostaa kaiken pinnan alle jääneen painolastin näkyviin. Olemme hyvin paljaina omien reaktioidemme kanssa. Sisältä tulevaa sanomaa on hyvä kunnioittaa ja antaa sille tilaa tulla kuulluksi sekä nähdyksi. Vielä ei ole tarkoitus toimia sen mukaisesti vaan ensin on hyvä antaa tunnekuohujen laskeutua. Reaktiot saattavat olla vahvempia kuin todellinen tilanne. Jos ajattelemme vaikkapa haavaa, on helppo ymmärtää kuinka pienikin kosketus saattaa sattua ja laittaa kipusignaalin liikkeelle. Haava voi olla jo paranemassa, kunnes äkillinen kipu saa meidät varautuneeksi ja puolustautumaan. Pluton perääntyvä vaihe nostaa entisestään menneisyyden kokemuksia ihon pintaan. Aivan kun tekisimme hetkellisen katsauksen tästä hetkestä syntymään. Kun tiedostat tämän, on helpompi ymmärtää omia tunteita ja reaktioita.

Seuraavaksi vuorossa on Kuun ja Jupiterin oppositio. Jupiterin perääntyvä vaihe alkaa 14.5. mutta tämä varjoalue herättelee ja valmistelee meitä jo nyt näihin perääntyvän vaiheen teemoihin. Kun sekä Pluto että Jupiter ovat kauriin maamerkissä, tunteiden työstäminen ja niiden äärelle pysähtyminen olisi toivottavaa. Pluto on paikoin aggressiivinen. Jupiter taas on luonteeltaan laajentava. Puolustusmekanismit saattavat nousta pintaan ja esimerkiksi toisten tai itsensä syyllistäminen voi tapahtua huomaamatta. Syyllisten etsiminen on loputon suo. Kumpi oli ensin muna vai kana? Se ei tarkoita ettei syyllisiä olisi, mutta tämä ei aina ole niin yksinkertaista. Jos olet joutunut kokemaan äärimmäistä vääryyttä, on hyvä kohdata tosiasiat ja käydä kipua läpi vaikkapa ammattilaisen kanssa. On tärkeää tiedostaa mitä on tapahtunut ja antaa tunteille sen vaatima aika sekä tila. Mutta se että syytämme muita ihmisiä tai olosuhteita, ei auta meitä itseämme pääsemään eteenpäin. Jäämme helposti vihan kierteeseen. Sen voima on tuhoavaa. Silloin tämä kaikki koettu kipu palaa meihin kerta toisensa jälkeen.

Pallas siirtyy nyt torstaina 30.4. kauriin maamerkistä vesimiehen ilmamerkkiin. Kuun ja Pallaksen oppositio tuo parhaimmillaan tarvittavaa etäisyyttä, jotta voimme nähdä elämässämme olevat isommat vuosirenkaat. Pallas on tiedon ja taidon asteroidi. Se on kekseliäs ja voi löytää selviytymisen kannalta olennaiset strategiat. Tunteita ei tule piilottaa tai liiallisesti ulkoistaa, mutta hetkellinen etäisyys auttaa asettamaan monet asiat hieman selkeämpiin uomiinsa.

Saturnuksen perääntyvä vaihe alkaa 10.5. eli olemme tämänkin suhteen jo hitaammassa vaiheessa. Saturnus on rakenteiden planeetta. Se on kurinalainen ja vaativa, mutta samalla auttaa tarkistamaan talon perustan kestävyyden. Kuun ja Saturnuksen oppositio on kuntotarkastus. Kuinka jaksamme tämän kaiken keskellä? Tarvitseeko rakenteemme lisää tukea vai onko parempi hengähtää vielä hetki. Se mitä haluamme on eri asia kuin se miten maailma toimii. Saturnus on vastuullinen. Sen tarkoitus on auttaa näkemään ratkaisuja mitä voimme tehdä itsestämme käsin ja myös asioita mille emme voi tällä hetkellä mitään.

Ajattele nuolen kärkeä. Nuolen leveämmälle sivulle voit kuvitella toiselle puolelle Kuun ja toiselle edellä mainitut planeetat ja asteroidin yhdeksi kokonaisuudeksi. Näiden välille muodostuu oppositio. Sen jälkeen voimme ajatella nuolen terää. Siihen tulee paine, mikä etsii suuntaa. Nuoli ohjaa ratkaisuihin. Nuolen terävässä kärjessä on Merkurius sekä Uranus härän maamerkissä. Merkurius edustaa mentaalista puolta, henkistä viisautta ja ajattelua. Uranus on toisinajattelija ja villi hevonen. Näiden tekijöiden myötä ajassa on alkemistin työkalupakki. Emme tiedä mikä se on, mitä siinä on tai miten se saadaan käyttöön. Voimme silti seurata sen tuomia tuulahduksia ja tunnistella näitä hienovaraisia ohjeita kohdalle osuessa. Uranus ja Merkurius ovat vilkkaita ja eläväisiä. Vaikka ne ovatkin maamerkissä, emme voi silti ottaa niistä hallittua otetta.  Samoin kuin intiaanit aistivat asioita tuulen suunnan ja sanoman mukaisesti, niin meidänkin olisi tarkoitus toimia.

Toinen vuorokausi;

Kun vuorokausi siirtyy torstaista perjantaille ja olemme toukokuun puolella, tähän nuolen kärkeen tulee mukaan Aurinko. Aurinko tuo päivän valoon asioita, mitkä ovat olleet pimennossa. Kuu heijastaa Auringon valoa. Taivaallisella pariskunnalla on parisuhdeterapian aika. Kuun kolmio Khironille sekä Lilithille vahvistaa piilevien ja kipeiden turhautumien puhdistumista. Khiron on haavoittunut parantaja. Lilith on hallitsematon Kuun pimeä puoli. Jungilaisittain tämä on varjotyöskentelyn kulta-aikaa. Kipua ei kuulu ronkkia tai yrittää ylityöstää. On aivan eri asia kun tietyt asiat nousevat luonnostaan ja oikeassa ajassa ihon pintaan. Silloin meillä on itsessämme voimaa kohdata ne ja päästää vapauteen. Silloin jos olemme pistäneet painolastit kaappiin ja kaapin ovet kiinni, kertymä voi purkautua hallitsemattomammin. Silti sen tarkoitus on vapauttaa meidät liian pienistä kengistä. Yllättävän usein siirrämme epämiellyttäviä asioita hamaan tulevaisuuteen. Toivon että tänä aikana oppisimme käsittelemään itsessämme olevia tunteita ja energioita hieman eri tavoin kuin ennen. Näin reppumme voisi olla kevyempi ja voisimme useammin tarkistaa mitä siellä on. Siellä on myös työkaluja, mistä emme ole olleet vielä tietoisiakaan.

`Perhonen voi syntyä vain koteloitumisvaiheen kautta. Koteloitumisvaihe on väistämätön, sen yli ei voi hypätä, sillä kaikki avautuu ja paljastuu hitaasti, vaihe vaiheelta, omalla ajallaan, eikä sitä voi pakottaa.`

-Ram Dass

Kolmas vuorokausi;

Perjantain ja lauantain välisenä yönä on Kuun ja Marsin oppositio. Mars on vesimiehen avaruuspuku päällä katsastelemassa uusia reviirejä. Kun Kuu heijastaa menneisyyden kokemuksia, se saattaa tuntua pallolta jalassa. Kuuhun liittyy myös turva, joten nämä uudet innovatiiviset ideat, tulevat mahdollisesti kyseenalaistetuksi. On parempi antaa kaiken mahdottomankin tuntuisen muutosvoiman päästä ideatasolle. Osa niistä tuo jotain muuta, osa toimii hyvänä piristeenä ja osa voi toteutuakin. Emme voi tietää sitä vielä. Niitä ajatuksia ja ideoita mitä tulee, kannattaa kirjoittaa paperille, piirtää tai vaikkapa puhua nauhalle. Pääasia että ne eivät jää pelkästään pään sisälle. Tämä on uudenlaista bensaa autollemme. Yllättävän usein päänsisäinen tennispallo ottelu vaatii `jossittelun` koska silloin prosessoimme sitä valmiiksi ja kypsemmäksi.

Neljäs vuorokausi;

Lauantain ja sunnuntain aikana tämä nopea maan kiertolainen saa vappu hattunsa kruunuksi. Kuun kolmio Auringolle, Merkuriukselle sekä Uranukselle saa serpentiinit lentämään ja ilmapallot taivaisiin. Kuun ja Cereksen oppositio on pistänyt meidät miettimään tarpeita, riittävyyttä ja ravintoa kuten myös henkistä Sielun ruokaa. Kun olemme kulkeneet tähän pisteeseen, on syytä nostaa maljaa ja huomata että maa on edelleen hedelmällinen ja ravitseva. Löydämme niin yksilöinä kuin ihmiskuntana erilaisen tavan elää ja olla. Maa muistaa, puut muistavat, luonto muistaa. Tämä ikiaikainen viisaus ottaa tavalla ja toisella kopin. Se on turvaverkko, vaikkemme vielä tiedä millainen. Olemme niin monin tavoin tehneet virheitä ja toimineet väärin. Me ihmiset olemme kuin muurahaisia tämän evoluution mittasuhteessa. Luonto on kuin äiti, joka välillä pistää meidät ruotuun. Emme olekaan tämän maailman valtiaita. Palaamme juurillemme. Tässä ajassa on niin paljon voimaa, ettemme edes osaa nähdä sitä akuutin kriisin keskellä. Koemme avuttomuutta koska on niin paljon asioita mihin emme voi vaikuttaa tai emme voi tehdä mielestämme tarpeeksi parantaaksemme tilannetta. Ei aina tekeminen tee elämästä parempaa. Välillä oleminen ja pysähtyminen saavat meidät näkemään niin paljon jo olevaa pääomaa, mitä emme ole tekemisen keskellä ehtineet nähdä tai kokea. Kolmio on lahja kulma. Yhtälailla kun tuuli voi muuttaa suuntaansa nopeasti, oivallukset voivat muuttaa käsityksiämme nopeasti.

Sunnuntaina on Kuun ja Neptunuksen oppositio. Tunnelmat voivat heitellä suuntaan ja toiseen. Optimistiset ideat alkavat tuntua pilvilinnoilta ja matalapaine laskeutuu. Vielä kun Kuun neliö Vestaan ja Venukseen kyseenalaistaa arvomaailman ja rakkauden, voi oikein luvan kanssa itkeä muutaman väsymyksen ja pettymyksen jälkikyyneleen. Tämmöiset aaltoilut kuuluvat aikaan, eikä niitä tule sen perusteella ajatella kestäviksi tunnetiloiksi. Ne purkavat sitä kaikkea hallitsematonta prosessointia mitä käymme sekä yksilöinä että osana kollektiivista piilotajuntaa. Kun samaisena päivänä on Kuun kolmio Plutolle sekä Jupiterille, ympyrä sulkeutuu. Olemme muutaman päivän aikana käyneet valtaisan `maailmanympärys matkan` moneenkin kertaan. Olemme kaivautuneet syvimpiin maan syvyyksiin ja nousseet Feniks linnun tavoin korkeuksiin. Toiset käyvät sen kevyemmin, toiset intensiivisemmin, mutta kaikki me käymme saman matkan. Voimme itkeä ja nauraa, voimme laskea hartiat ja mennä saunan lauteille lepäämään. Voimme nostaa maljaa ja liputtaa. Meillä on syytä juhlia, olemme palanneet maailmanympärysmatkalta kotiin.

Viimeisenä otan esille vielä Venuksen. Venus ja Vesta ovat käsikkäin kaksosten ilmamerkissä. Venuksen perääntyvä vaihe alkaa 13.5. eli olemme tässäkin suhteessa varjoalueella. Venuksen ja Vestan kolmio Marsille on kuin tukeva silta. Ajassa on valtavasti sydämen omistautuvaa voimaa sekä tahtotilaa tasapainottaa feminiinistä ja maskuliinista energiaa. Yin ja Yang vahvistavat toinen toisiaan. Venuksen ja Vestan neliö Neptunukselle on siitä riskialtis että se saattaa vesittää vahvistunutta tunnelmaa. Kun mukana on Kuu, voimme muuttua liian flegmaattisiksi ja tunteet saattavat sumentaa herännyttä onnellisuutta. Tämä on hyvä tiedostaa koska tällöin siihen voi vaikuttaa. Jos näitä tunteita herää, antaa niiden tulla, eikä yritäkään peittää niitä. Ne voivat muuttua yllättävän nopeasti, kun koemme jotain mikä saa sydämemme sykkimään. Tässä ajassa avautuu patoja, jolloin nämä purkautumiset ja reaktiot tulevat nurkan takaa. Silti virtaava vesi ohjaa ja ohjautuu omalla painollaan. Meidän tulee antautua sille ja antaa sille lupa herätellä meitä henkiin. Herkkyys ja hauraus eivät ole avuttomuutta. Se on kauneutta ja kauneuden kunnioittamista.

Kaunista vappua kaikille!

Eihän perhonen
edes tiedä siivistään,
sehän lentää vain:
kukista ja tuulesta
juopunut keväänlehti.

- Arto Lappi, Ei perhonen siivistään tiedä

Ystävällisin terveisin
Johanna Vilén