-

Nollaus

Pohdintoja ajasta

Pääsiäiseen liittyy puhdistuminen, vapautuminen, uusiutuminen ja pimeyden muuntuminen valoksi. Pääsiäiseen liittyy paljon elämän sekä syntymän symboleja kuten rairuoho, pääsiäismunat, kanat, tiput ja jänikset. Yhden tulkinnan mukaan kanamunan kuori symboloi Vanhaa testamenttia, mikä kätkee sisälleen Uuden testamentin eli sisuksen. Anglosaksisissa pakanauskonnoissa kevään jumalatar Eostrean uskottiin tulevan maan päälle jäniksen muodossa. Jäniksen uskottiin nukkuvan silmät auki ja sen olleen vertauskuva ylösnousseesta Vapahtajasta, joka ei kuollessaankaan nukkunut ikuiseen uneen. Pääsiäinen pitää sisällään rituaaleja, mitä toteutetaan esimerkiksi ruuan sekä kukkien tai kynttilöiden muodoissa. Muinaisuskoissa esimerkiksi tulen ajateltiin olevan alkuaine, mikä sekä suojelee että puhdistaa. Se karkottaa pahoja henkiä, mutta kutsuu luokseen hyviä henkiä. Olen koonnut loppuun hieman pääsiäiseen liittyvää tietoa päiväkohtaisesti.

Keskiviikkona 8.4. ollut Täysikuu vaa`an ilmamerkissä on avannut pääsiäisajan tunnelmat valloilleen. Tämä jatkuu pitkin pääsiäisviikkoa, kunnes tiistaina 14.4. alkaa Kuun viimeinen neljännes. Aika on dynaamista. Pluton sekä Jupiterin yhtymä kauriin maamerkissä pitää sisällään alkukantaista voimaa. Kun mukaan ottaa hieman etäämmällä olevan Pallaksen olemme valjastamassa tätä energiaa kestäväksi työkaluksi. Pallas on tiedon, taidon ja luovuuden kekseliäs asteroidi.

Aurinko on oinaan tulimerkissä ja neliössä edellä mainittuun kolmikkoon. Tämä vahvistuu ensi viikon puolelle mentäessä. Aurinko tuo päivänvaloon mahdolliset pinnan alla muhineet paineet. Tätä voi käyttää myös hyödyksi. Turhautumiset, väsymykset ja aggressiot voi valjastaa käyttöpääomaksi. On se sitten ulkoilua, kaappien siivoamista, taidetta tai vaikka saunomista, meillä on mahdollista puskea vanhaa energiaa pois ja tehdä uudelle tilaa.

`Kukat kukkivat, koska tietyt olosuhteet johtavat niiden kukintaan. Lehdet putoavat, koska tietyt olosuhteet johtavat niiden putoamiseen. Kukat eivät kuki yksistään, eivätkä lehdet putoa itsestään, väärään vuodenaikaan. Kaikella on aika ilmetä ja aika kadota`. -Buddha

Merkurius on kalojen vesimerkissä ja vaihtaa merkkiään lauantaina 11.4. oinaan tulimerkkiin. Merkuriuksen sekstiilit Plutolle, Jupiterille sekä Pallakselle auttaa oivaltamaan sekä saamaan sisäisestä viisaudesta kiinni. Kun tämä hiipuu, vahvistuu Merkuriuksen ja Saturnuksen sekstiili. Se lujittaa ajatuksen ohjautumista oikeille urille.

Venus ja Vesta ovat yhtymässä kaksosten ilmamerkissä. Venus edustaa arvomaailmaa sekä rakkautta ja Vesta on omistautumisen pyhä liekki. Venuksen, Vestan ja Marsin välinen kolmio on feminiinisen ja maskuliinisen tasapainon välissä oleva silta. Mars on vesimiehen ilmamerkissä. Khiron sekä Lilith ovat härän maamerkissä eli samaan aikaan maadoittavat ja vakauttavat tätä vauhdikasta ilmapainotteisuutta.

Marsin ja Uranuksen neliö on villihevosvoimaa parhaimmillaan tai pahimmillaan. Sen suhteen on hyvä olla tarkkana. Ylilyönnit, nopeat ja yllättävät päätökset ilman juurituntumaa tai hermojen nopeat vaihtelut kuuluvat tunnelmaan. Se ei tarkoita, että niiden kuuluu tulla myös käytäntöön. Hermoille voi keksiä muita väyliä ahdistuksen purkuun.  Hetken mielijohteessa ei kannata ratkaista isoja suuntaviivoja. Muutaman päivän miettiminen voi auttaa näkemään isompia kokonaisuuksia ja tällöin päätösten teko on juurevampaa.

Juno on vaa`an ilmamerkissä. Ensi viikon puolelle mentäessä vahvistuu Junon, Vestan, Venuksen ja Marsin välinen ilmakolmio. Tämä keventää, vapauttaa ja antaa erilaista tuulahdusta ihmissuhteisiin. Yhteyden kannalta tämä on olennainen asia. Jotkin ihmiset voivat tulla mieleen, vaikka ette olisi olleet tekemisissä pitkään aikaan. Ihmissuhteet, missä tämä vahva yhteys on, vahvistuu entisestään. Tämä ei ole edes sidoksissa fyysiseen kohtaamiseen, mikä tukee elettävää korona tilannetta.

Ajassa on ristiriitoja. Merkuriuksen ollessa neliössä Kuunsolmuihin, joudumme virittämään yhteyden uudelle tasolle. Välillä saattaa tuntua vaikealta löytää oikeaa virtaavuutta tai kohtaamistapaa, mutta tätä kautta on mahdollista löytää jotain uudenlaista ja päivitettyä versioita aiemman lisäksi. Kitkan kautta on mahdollista huomata selkeämmin mitä tehdä toisin. Ajassa on ohjautuvuutta sekä yllätyksellisyyttä.

Lempeää pääsiäisen aikaa kaikille! Alla lukee vielä hieman pääsiäispäiviin liittyvää tietoa.

Ystävällisin terveisin
Johanna Vilén

Palmusunnuntain ja pääsiäissunnuntain välistä aikaa kutsutaan hiljaiseksi viikoksi, piina viikoksi sekä suureksi viikoksi. Pimeän talven jälkeen valo herää henkiin. Paaston jälkeen alkaa hedelmällisempi ja ruokkivampi ajanjakso. Tämän viikon aikana on hyvä mietiskellä, levätä ja tehdä sisäistä inventaariota.

9.4. oli kiirastorstai. Se on ollut vanhan kansan kiiran eli talon piirissä vaikuttavan pahan olennon karkottamispäivä. Silloin on puhdistettu koti ja kodin ympäristö. Puhdistuksessa käytettiin tulta, katajaa, tervaa, kiliseviä lehmänkelloja, suolaa, loitsuja sekä metalli- ja rautaesineitä. Esimerkiksi karjalaiset sekä hämäläiset tekivät tällöin suursiivouksen. Tämä on henkisen puhdistautumisen päivä.

10.4. on pitkäperjantai. Se on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen muistopäivä. Tällöin esimerkiksi kristityt ovat järjestäneet ristikulkueita. Tässä ajassa jokainen käy läpi `omia ristejään` sekä niiden merkitystä.

11.4. on lankalauantai. Tähän päivään liittyy uskomus, että pahat henget liikkuvat vapaammin. Tulella ja valolla on ollut iso merkitys.  Niiden avulla on sekä puhdistettu että suojeltu.

12.4. on pääsiäissunnuntai, jolloin Jeesus nousi kuolleista. Elämä voittaa kuoleman ja hyvä pahan. Vapautuminen sekä menneisyyden kärsimyksistä irti päästäminen liittyy tämän päivän symboliikkaan.

13.4. on toinen pääsiäispäivä. Silloin Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen, jolloin he näkivät, että hän on `voittanut` kuoleman.

Karjalassa pääsiäisen jälkeisenä toisena tiistaina vietettiin vainajan muistopäivää eli kuolleiden pääsiäistä. Haudoilla käyminen ja poismenneiden muistaminen kuuluu asiaan. Ennen tällöin laulettiin itkuvirsiä. Vesi puhdistaa. Ehkä osa tunteista pääsee paremmin vapauteen kyynelten ja itkemisen kautta. Ainakin jos aika on oikea.