-

Elämmekö unessa?

Pohdintoja ajasta

Viikonlopun alkaessa Venus alkaa pikkuhiljaa loitota Neptunuksesta. Kummatkin ovat kalojen vesimerkissä ja siksi tämä etääntyminen on aaltoliikettä. Saturnuksen ja Pluton sekstiilit Venukselle tuovat siihen voimaa ja rakenteita. Välillä laineet menevät positiiviseen ja toiveikkaaseen suuntaan, kun taas välillä melankolia ja menneisyyden turhaumat saattavat nostaa päätään.  Matalapaineen tuntu voi tuntua unenkaltaiselta tilalta.

Mars on jousimiehen tulimerkissä. Venuksen ja Marsin neliö on haastekulma, mikä saattaa aiheuttaa `arvomaailma törmäyksiä`. Neptunuksen mukana olo `sumentaa` näkymiä, siinä missä Junon sekä Marsin sekstiili taas terävöittää. Ihmissuhteissa on hyvä antaa sekä ottaa tilaa. Voimme olla erimieltä ilman että siitä tarvitsee tehdä sen kummemmin numeroa. Se kuka on oikeassa ja kuka väärässä on yllättävän usein kokijasta kiinni. Periaatteista kiinnipitäminen voi tarkoittaa että pidämme kiinni jostain, mikä ei enää palvele tätä hetkeä. Venus ja Mars edustavat feminiinisiä ja maskuliinisia puoliamme. Venus on sisäinen sekä `vetäytyvä` siinä missä Mars on maskuliininen ja toiminnallinen. Arvomaailma, elämänarvot sekä rakkaus ovat viikonlopun yksi pääteemoista. Vaikka rakkaus yhdistetään usein ihmissuhteisiin, se on paljon muutakin. On hyvä tarkistaa kuinka kommunikoit myös itsellesi. Onko se rakkaudellista? Kuinka suhtaudut elämään?

Viikonlopun siirtyessä maanantain puolelle Merkurius vaihtaa vesimiehen ilmamerkistä kalojen merkkiin. Uranuksen sekstiili pitää hengissä ajassa olevaa toisinajattelijaa sekä nostaa tuulta purjeisiin. Tämä on virkistävä lisä matalapaineen keskelle.  Näkökulmien vaihtaminen voi laajentaa ajattelua ja asettaa monet elämän arvot uusiin uomiinsa.

`Pysyäkseen elossa on oltava halu pysyä elossa, eikä ruveta heti samanlaiseksi kuin muut, elottomaksi`. –Jörn Donner

Jos yrität olla liikaa toisten kaltainen, hukkaat itsesi.  Moni meistä kokee riittämättömyyden sekä pettymyksen tunteita itseään kohtaan. `Jos olisin enemmän` tai `jos olisin jotain muuta`, on varmaan monelle tuttu ajatus.  Ainakin itselleni se on. Emme ole hengissä tai pikemminkin hengessä, jos emme pysty elämään itsenämme. Mitä tämä tarkoittaa?

Muiden ihmisten hyvien asioiden näkeminen voi olla kannustavaa. Jos näemme ihmisen, joka on löytänyt itselleen merkittävän suuntaviivan, huomaamme kuinka paljon hänestä huokuu onnellisuutta ja merkityksellisyyttä. Jos luemme toisten selviytymiskertomuksia, se lisää toiveikkuutta. Voimme heidän esimerkkien kautta oivaltaa asioita, mitä emme muuten tulisi ehkä ajatelleeksi. Joskus taas nämä samat asiat saavat meidät kokemaan oman elämämme suhteen haasteellisia tunteita ja pettymyksiä.

Meillä jokaisella on oma elämän polkumme. Kuljemme sitä omaan tahtiin ja omalla tavalla. `Lintuperspektiivistä` katsottuna elämän eri vaiheet ovat usein loogisempia kuin olemme ajatelleetkaan. E i aina. Elämä heittää eteemme myös poikkeavuuksia, mitkä rikkovat kaavaa. Jos emme herää oman elämämme merkityksellisyyden eteen, muutummeko elottomiksi? Seuraammeko muiden tai yleisten tottumuksien mukaan suuntaviivoja, vaikkeivät ne aina tuntuisi omilta?

On monta tietä perille. Yhtä monta kuin ihmistäkin. Filosofi René Descartes oli analyyttisen geometrian kehittäjä ja hän vaikutti myös matematiikan kehitykseen. Hän sovelsi pitkälti dualistista eli kaksijakoista teoriaa, mitä käytetään nykyisin esimerkiksi tekoälyn sovelluksissa.  Meissä kaikissa on tiedostamaton alitajuinen puolemme. Se on siltä osin hallitsematon, että se tuo mielemme pintaan asioita, mitä emme välttämättä haluaisi tiedostaa. Tämä puoli tulee esimerkiksi unien kautta päivätietoisuuden tasolle. Tuntematon voi pelottaa. Saatamme kokea sisäiset, välillä ristiriitaiseltakin tuntuvat signaalit kaoottisina. Mielessämme voimme lokeroida ne hyviksi tai pahoiksi, mahdollisiksi tai mahdottomiksi. Esimerkiksi Albert Einstein on hyvä esimerkki luovasta ajattelusta.  Hän on jopa sanonut että; `Mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto`.  Keksijänä hän on varmasti ymmärtänyt kuinka paljon tarvitaan luovuutta tiedon kehittämiseksi uudelle tasolle. Se ei poista tiedon tärkeyttä, vaan parhaimmillaan laajentaa ja vahvistaa sitä.  Elämä on kuin loputon aarrearkku, vaikka väsyneenä se ei aina siltä tunnu. Onneksi kaikki muuttuu ja uusiutuu.  Sinussa on paljon semmoista pääomaa, mistä et vielä ole edes tietoinen.

`On kaksi tapaa elää: joko niin, että mikään ei ole ihmeellistä, tai niin, että kaikki on ihmeellistä.` - Albert Einstein

Uteliasta viikonloppua kaikille!

Ystävällisin terveisin
Johanna Vilén