-

Juhannuksen taikaa

Pohdintoja ajasta

Perjantaina 21.6. klo 18:55 on Kesäpäivänseisaus Auringon siirtyessä ravun merkkiin. Juhannuksen aika on tunnelmaltaan intensiivistä. Juhannukseen keskikesän juhlana on kautta aikojen liittynyt erilaisia riittejä. Juhannuskokolla pidettiin pahat henget loitolla. Meluamisella ajateltiin olevan sama vaikutus. Hedelmällisyys niin ihmissuhteissa kuin hyvän sadon merkeissä liitetään myös tähän keskikesän juhlaan. Juhannus on ollut juhannustaikojen ja enteiden tarkkailun kannalta aktiivista aikaa. Halu tavalla jos toisella puhdistaa, ravita ja turvata tulevaisuutta, kuuluu tämän `taianomaisen` ajan henkeen. Juhannusta on kutsuttu myös vakkajuhlaksi sekä Ukon juhlaksi. Ukko on `sateen ja ukkosen` jumala. Veden äärellä oleminen ja nesteiden nauttiminen ovat liittyneet kautta aikojen juhannukseen.

Mars sekä Merkurius ovat yhtymässä ravun merkissä. Ne ovat edelleen Kuunnoususolmulla, vaikka jo hieman etäämmällä ovatkin. Mars on luonteeltaan aktiivinen ja kiihkeä. Merkurius edustaa kommunikointia, tiedostamista sekä viisautta. Merkurius on katvealueella ennen 8.7. alkavaa perääntyvää vaihetta. Perääntyvän vaiheen tunnelmat ovat jo hieman aistittavissa. Kuunnoususolmu on `tulevaisuudenpiste`, mikä on kuin magneetti, mikä vetää puoleensa.

Vastapäätä, oppositiossa kauriin merkissä on Kuunlaskusolmu sekä perääntyvät Saturnus ja Pluto. Kuunlaskusolmu on `menneisyydenpiste` eli siellä on kaikki koettu ja jo oleva. Saturnus on luonteeltaan hidas ja kurinalainen. Pluto taas on intensiivinen, dynaaminen ja siihen liitetään muodonmuutos sekä uudistuminen.  Näin ollen tässä on vastakkain kaksi vahvaa keskittymää, mistä tarkimmillaan on Marsin sekä Merkuriuksen yhtymä ja vastakkaisuus Pluton kanssa.

Neptunuksen positiiviset kulmat kaikille edellä mainituille herkistää. Yhteys luontoon sekä alitajuntaan sekä uniin on entistä vahvempana. Neptunuksen kautta tulee myös lempeyttä ja ymmärrystä, kun vain osaamme antautua sille. Silloin kun ajassa on myös aggressioita, saatamme puolustautua tai haastaa riitaa niin ettei lempeydelle jää tilaa.

`Pikku Myy veti ilmaa nenänsä kautta ja puhalsi sen ulos hampaittensa välistä.
– Se kalastaja on höperö, hänellä on meriheinää päässä, hän sanoi. – Minä näin sen heti paikalla. Jos kaksi höperöä asuu samassa saaressa, niin he joko tietävät toisistaan kaiken tai eivät halua tietää toisistaan mitään. Todennäköisesti sekä niin että näin. Siis eivät halua tietää, koska tietävät.` -Tove Jansson,  Muumipappa ja meri

Kesäpäivänseisauksen kartalla Kuu ja perääntyvä Jupiter ovat sekstiilissä keskenään. Kuulta ja Jupiterilta tulee myös kvinkunssit Kuunnoususolmulle. Tämän suhteen on hyvä olla maltillinen. Kuu on vesimiehen ilmamerkissä. Alitajuiset tunteet voivat nousta pintaan nopeasti ja huomaamatta. Silloin kun ympärillämme on tilaa ja rentoutta, emme lähde `soitellen sotaan`.  Kuun ja Venuksen välinen kolmio taas lisää harmonian, kauneuden ja hyvän olon kokemista, niin että siitä voi ladata akkunsa pidemmäksikin aikaa.

Venus on kaksosten ilmamerkissä ja oppositiossa perääntyvän Jupiterin kanssa. Neptunus on `pysähdyksissä` ennen perääntyvää vaihettaan ja neliössä Venuksen sekä Jupiterin kanssa. Siinä missä Venus edustaa rakkautta, arvomaailmaa ja elämän nautinnollista puolta, Jupiter on laajentava sekä optimistinen. Perääntyvässä vaiheessa eteneminen ei olekaan aina niin yksioikoista. Kun pakettiin lisätään Neptunuksen sumuiset kulmat, saattaa olla, ettemme aina tiedä mistä olemme tulossa tai minne menossa. Venuksen iloinen huolettomuus voi saada ärsyyntymisen sävyjä kun korot ovatkin tanssilattian lautojen välissä. Aina ei mene kuin `Stömsössä`, mutta silti voi mennä hyvin. Huumoria ja lempeyttä mukaan, niin kengät voi jäädäkin lankkujen väliin. Kuun lisäksi myös Pallakselta tulee kolmio Venukselle. Tämä voi olla merkittävä tekijä meissä itsessämme olevan sisäisen tietäjän kannalta. Luonto yhteys sekä ajassa oleva pyhyys aktivoi sisällämme olevaa viisautta, jos osaamme antaa sille tilaa. Aika on erittäin otollinen myös vetäytymiselle ja hiljentymiselle. Itse en aio lähteä minnekään sosiaalisiin rientoihin, vaan pikemminkin annan tilaa `tyhjyydelle` ja katson mitä sitä kautta kumpuaa. 

`Etsiminen ja kerääminen ovat aina oma lukunsa, silloin ei nimittäin näe mitään muuta kuin mitä etsii.`-Tove Jansson, Kesäkirja

Auringon ja Khironin neliön vuoksi on hyvä tarkistaa millaiset voimavaramme oikeasti ovat. Tässä on sopiva ristiriita. On hyvä miettiä mitä kaipaat juuri nyt, jotta voisit eheytyä. Onko se tekemistä, olemista hyvässä seurassa tai vaikkapa matkustamista? Joskus tämä eheyttää enemmän kuin paikallaan olo tai vaikkapa kotona rentoutuminen. Välillä taas meneminen ja sosiaalisuus saattavat kuluttaa. Voi olla että tällöin nimenomaan aikataulutta oleminen, lepääminen ja rauhoittuminen ovat parasta, mitä voimme toivoa. Tärkeintä on tunnistaa mitä se on sinulle juuri nyt. Vestan ja Uranuksen yhtymä sekä niiden sekstiili Auringolle on yhtäaikaisesti lämmittävä ja helpottava tuulahdus. Juno on siirtynyt ravusta leijonaan ja perääntyvän Cereksen sekä Khironin kanssa ne muodostavat yhdessä tulikolmion. Voimme aktivoida `sisäisen kokkomme` pitkäkestoiseen parantavaan, suojaavaan ja voimistavaan lämmittävään loistoonsa.

Vielä loppuun ote Toven kirjasta Muumipeikko ja pyrstötähti;

– Voi! Minä haluan tanssia! huudahti Niiskuneiti ja taputti käpäliään.
– Ei meillä ole aikaa tanssia, kun maailmanloppu on tulossa, sanoi Niisku.
– Mutta jos me ylipäätään aiomme tanssia, niin se on tehtävä nyt, julisti Niiskuneiti. – Ole kiltti! Maailmanloppu tulee vasta kahden päivän kuluttua!

Ei tässä ole maailmanloppua tulossa, mutta silti olisi suotavaa osata nauttia elämästä jo nyt. Lempeää juhannusta kaikille!

Ystävällisin terveisin
Johanna Vilén

Olen pitämässä Helsingissä tulkintapäivää 29.-30.6. lauantaina sekä sunnuntaina.
Jos olet kiinnostunut tulkinnasta, laita sähköpostia osoitteeseen: johanna.vilen(at)hotmail.com
Tulkinnan kesto on 90 minuuttia ja hinta 120€.
Nauhoitan tulkinnan samalla ja laitan sen jälkikäteen sähköpostiin tiedostona.