-

Jos sanat olisivat aseita…

Pohdintoja ajasta

Nyt kun kirjoitan tätä tekstiä, on torstai. Koko maassa on suruliputus. Kuopion kouluiskussa kuoli yksi ihminen. Myös Ranskassa on hyökätty poliisiasemalle. Neljä ihmistä on kuollut. Ketkä kaikki ovat uhreja? Ketkä syyllisiä?

Tänään 3.10. Merkurius on siirtynyt vaa`an merkistä skorpionin vesimerkkiin. Uranuksen ja Merkuriuksen oppositio on arvaamaton. Kun mukaan ottaa perääntyvän Khironin ja Merkuriuksen välisen alitajuisen haastekulman, kommunikoinnin merkitys on normaalia vahvempana. Parhaimmillaan tämä tukee menneiden kipujen kohtaamista, mutta haasteena voi olla `oikeuden etsiminen tai vaatiminen` vaikkei se olisi aina edes mahdollista. Kosto kääntyy tekijäänsä vastaan. Perjantaina 4.10. Mars siirtyy neitsyestä vaa`an ilmamerkkiin. Mars on oppositiossa Khironiin. Pitkään jatkunut Pluton perääntyvä vaihe alkaa vapauttaa otteestaan. Tämä voi olla se oikaisuliike, mikä antaa voimaa mennä eteenpäin erilaisella varmuudella. Semmoisella missä osaamme paremmin olla myös toistemme tukena.

`Sano jotain näin
Katveessa sotain
Niin pääsen lähemmäksi elämää`

En voi edes kuvitella sitä kipua, mitä kuolleiden omaiset kokevat

Tai läheiset. Paikalla olleet. Uhreja on paljon. Tämä heijastuu niin moneen ihmiseen ja niin monin eri tavoin. Mutta kuka tai ketkä ovat syyllisiä? Miten sitä mitataan? Olisiko tämä ollut estettävissä? Ilmassa on näiden lisäksi paljon muita kysymyksiä. Suureen osaan niistä ei koskaan saada vastauksia. Yksi asia on varma. Tässä sodassa ei voita kukaan. Ei koskaan.

Aurinko on Kuunsolmujen `puolivälissä` eli neliössä sekä Kuunnoususolmuun ravun merkissä että Kuunlaskusolmuun ja Saturnukseen kauriin merkissä. Satunuksen perääntyvä vaihe päättyi viime viikolla. Nyt on Pluton vuoro suoristaa reittinsä. Kummatkin samoin kuin Kuunlaskusolmu ovat menneisyyden ja karman indikaattoreita. Aurinko `valaisee` sekä tulevaisuuden että menneisyydenpisteet. Cereksen sekstiilin myötä näkyviin nousee myös tarpeet sekä hoiva ja ravinto. Ajattelen ravinnon myös `sielun ruokana`.  Se on olennainen tekijä elämisen laatua ja merkityksellisyyttä ajatellen.

Ilman että otan kantaa mihinkään yksittäiseen tapaukseen, toivon meidän jokaisen pysähtyvän miettimään, kuinka hauras ihmismieli voi olla. Meille aikuisillekin häpeän ja nöyryytyksen kokeminen on vaikeaa. Lapsille ja nuorille se on vielä vaikeampaa. Jos joudumme kokemaan sitä pitkäkestoisesti ja toistuvasti se muuttaa ihmistä. Silloin jos koemme sitä useamman ihmisen tai joukon taholta sen tuhovoimaa on vaikea selittää. Tiedätkö miltä se tuntuu? Voitko kuvitella miltä se tuntuu? Valitettavasti meitä, jotka tiedämme, on aivan liian paljon.

Usein ihmiset eivät edes ymmärrä kuinka paljon heidän toimintansa ja sanansa voivat haavoittaa. Ihminen, jolla on sosiaalista verkostoa ja saa hyväksyntää omasta porukastaan, ei tiedä miltä tuntuu olla yksin ja avuton omassa heikkoudessaan. Kuinka se syö sisältä. Kuinka paljon sitä alkaa pelätä muita ihmisiä ja tulevaisuutta. Kenellä on varaa olla muiden ihmisten yläpuolella? Esimerkiksi taidollisesti joku ihminen voi olla muita taitavampi, mutta ihmisarvo on aivan eri asia. Siinä kukaan ei voi olla toistaan parempi, eikä ketään huonompi.

Kiusaamista, nöyryytystä ja vallan väärinkäyttöä tapahtuu monin eri tavoin ja eri paikoissa

Auktoriteettien vallan käyttö on erilaista kuin esimerkiksi lapsilla saman ikäisten taholta tuleva vallankäyttö. Asioilla mitä ei mukamas tapahdu, voi olla tuhoisampi merkitys kun asioilla, mitkä ovat selkeästi kaikille näkyvissä. Kaikesta voidaan kiusata. Väitän että kaikki syyt kiusaamiseen ovat tekosyitä. Niillä voi vierittää syyn uhrin niskoille. Kyse voi olla ulkonäöstä, tyylistä, taloudellisesta asemasta tai taidoista. Yhtälailla se voi liittyä seksuaaliseen suuntautumiseen, kantaaottaviin mielipiteisiin tai vaikkapa sairauksiin tai kriiseihin mitä henkilö käy kyseisellä hetkellä läpi. Kiusaamisen muotoja on paljon. Saatamme `vahingossa` lipsauttaa toisen ihmisen henkilökohtaisia asioita muille tai kertoa hänen haasteistaan niin että ne leviävät aina vain laajemmalle niiden muuttuessa matkan varrella. Kun joku ihminen on leimattu hylkiöksi, on riski olla hänen seurassaan. Yleensä se tarkoittaa että on itse seuraavana jonossa.

`Luodut emme me olleet toisillemme
Me kaiken loimme, loimme elämää`

Miten eläin toimii nurkkaan ahdistettuna?

Miten se toimii hetkellisen uhan alla ja miten jos se joutuu kokemaan jatkuvaa pelkoa ja uhkaa? Joskus olen kuullut sanottavan että jos joku kiusaa, hyökkää takaisin tai puolustaudu. Niin voi sanoa, mutta käytäntö on ainakin omalla kohdallani toinen. Itse lamaannun. Jäädyn. Kohmetun. En tee mitään. Haluaisin olla sanavalmis. Olisiko helpottavaa antaa samalla mitalla takaisin? En tiedä.

Toivon että sanat olisivat työkaluja

Niiden avulla voi parhaimmillaan ymmärtää elämää, itseään ja muita paremmin. Niillä voi rakentaa. Aina ne eivät auta, mutta joskus ne voi jopa parantaa. Se miten puhumme muista ihmisistä heille itselleen tai muille, kertoo paljon meistä. Meillä kaikilla on haasteita ihmissuhteissa. Se käsittelemmekö niitä jonkun luotettavan läheisen tai tarvittaessa terapeutin kanssa on rakentavampaa kuin se että haukumme ja arvostelemme ympäriinsä. Sanat ovat energiaa. Ajatukset ja teot ovat energiaa. En usko että meillä kenelläkään on varaa käyttää sitä ilman että se on pois jostain muualta. Se ei tarkoita ettei vaikeista asioista tulisi puhua. Päinvastoin. Sillä rakennammeko vai tuhoammeko on merkitystä. Voimme olla toistemme kanssa eri mieltä ja silti kunnioittaa toistemme mielipiteitä sekä ihmisarvoa. Joskus mielipiteemme vaihtuvat. Joskus olemme oikeassa, joskus väärässä. Hyvällä tahdolla on enemmän merkitystä kuin usein uskommekaan.

`Näin oomme lähempänä elämää`-Juice Leskinen, Pyhä toimitus

`Olemme liittyneinä elämän valtavaan verkostoon, ja useimmat ihmiset kokevat samanlaisia tunteita kuin mekin. Jos siis olet yksinäinen, ole yksinäinen, mutta älä kuvittele olevasi yksin.` -Charlotte Davis Kasl

Ystävällisin terveisin
Johanna Vilén