-

Voiko ihanammin viikonloppu enää alkaa

Pohdintoja ajasta

`Aina uusi aika! Vanhaa emme voi pitää. Aika muuttuu meille pyhäksi vasta kun olemme eläneet sen, vasta kun se on kulkenut ohi ja vienyt osan meistä mukanaan.` -John Burroughs

Viikonloppu värittyy kauniilla kultaisella vesikolmiolla. Mukana tässä kuviossa on Neptunus kalojen, Jupiter skorpionin sekä Venus ravun merkissä. Tämä tunteellinen ja lempeä aika on parhain mahdollinen koulunpäättäjäisten sekä valmistujaisten suhteen. Helpottunut olo antaa tilaa nauttia kesästä, levosta ja hyvästä seurasta.

Niin kuin jokainen tietää elämä ei ole aina helppoa. Aika usein joudumme käymään yhtäaikaisesti monia asioita ja teemoja läpi, suhteessa itseemme, läheisiin sekä ympäristöön. Tämmöiset hetket, niin kuin tämä viikonloppu, ovat eheyttäviä sekä auttavat meitä tankkaamaan paljon voimaannuttavaa energiaa tulevaisuuttakin ajatellen. Ja luonnollisesti tämä ei koske vain kesälaitumille kirmaavia ihmisiä, vaan meitä kaikkia.

`Elämä on puhdas liekki, ja me elämme sisässämme olevan näkymättömän auringon mukaan.`-Sir Thomas Browne

Elämän perusasiat kuulostavat niin helpoilta. Miksi ne eivät usein ole sitä? Abraham Maslowin tarvehierakian mukaan voimme tavoitella korkeampia tarpeita, vasta kun perustarpeemme ovat tyydytetty riittävissä määrin. Hänen mukaan ihmisten tarpeiden hierarkkinen järjestys on;

fysiologiset tarpeet (hengissä säilymisen fyysiset edellytykset, kuten ruoka, juoma ja hengitysilma)

Turvallisuuden tarpeet (suojautuminen erilaisilta vaaroilta)

yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet (ystävyys, rakkaus, ryhmään kuuluminen)

Arvonannon tarpeet (itsearvostus, kunnioituksen saaminen muilta)

Itsensä toteuttamisen tarpeet (omien kykyjen saaminen täyteen käyttöön esimerkiksi työssä tai vanhemmuudessa)

Itsensä ylittämisen tarve (yhteyden saaminen johonkin omaa suurempaan: esimerkiksi hengellisyys, taide tai altruismi) Tämän kuudennen kohdan hän lisäsi myöhempinä vuosinaan mukaan.

Ensimmäinen tarve on perustavin ja viimeinen korkein. Tämä kaikki on luonnollista, yksinkertaista, mutta yhtälailla niin monimutkaista. Olen tällä viikolla keskustellut muutaman ihmisen kanssa. Toinen sanoi että hän pitkän aikaa teki paljon töitä, saadakseen `pakollisia asioita` sekä asioita, mitkä helpottavat elämää. Sitten hänellä ei jäänytkään aikaa elää ja olla, koska stressitaso ja kierre olivatkin imaisseet mukaansa. Hän elää tällä hetkellä äärimmäisen niukasti ja onnellisesti sekä tekee töitä osa-aikaisesti. Hän on ollut erittäin tyytyväinen ratkaisuunsa.

Toisen henkilön kanssa keskustelimme siitä, kuinka vaikeaa on ymmärtää miltä ylitsepääsemättömät kriisit voivat tuntua, kun ei ole kokenut niitä. Hän oli aina ollut sitä mieltä että esimerkiksi masennus on vain tila, missä pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhdistäytyä. Kun hän monen tekijän kautta masentui vakavasti ja joutui kohtaamaan hallitsemattomia tunteita sekä pelkoja, hän sanoi muuttuneensa äärimmäisen nöyräksi. Me emme voi hallita kaikkea ja on paljon asioita, mihin emme voi vaikuttaa.

Onneksi on paljon asioita mihin voimme vaikuttaa. Ajallisesti Venuksen ja Pluton oppositio tuntuu ja on vielä vahvistumassa. Tarpeet, väsymys, riittämättömyys voivat hyvin nostaa päätään. Tässä ajassa on avaimia, mihin kannattaa kiinnittää huomio. Mitkä asiat, tunteet tai teemat väsyttävät? Mitä oikeasti tarvitsen, jotta voisin paremmin? Vaikka emme voi muuttaa monia asioita hetkessä, voimme lähteä matkalle, mikä vie taas seuraavaa etappia kohti. Ajassa oleva kultainen kolmio tukee tätä matkaa.

Jos olemme päättäneet määränpään, saatamme kulkea laput silmillä. Jos emme mene mitään kohti, saatamme jättää matkan kesken. Ehkä tämä alkavan kuukauden yksi teema voisi olla että: `ole hetki luvan kanssa eksyksissä.`Aurinko ja Merkurius ovat yhtymässä kaksosten merkissä ja kulkevat hyvin vilkkain askelin suuntaan jos toiseen. Neptunuksen neliö edellä mainituille on sumuinen tekijä, mikä ei aina tunnu kovin selkeältä. Nyt kun tankkaamme akkumme, voimme alkaa omaan tahtiimme käyttämään sitä voimavarana ja rakennusmateriaalina. Aurinko sekä Merkurius ovat positiivisissa kulmissa Kuunsolmuille sekä Kuunalasolmulla olevalle Marsille. Menneisyydestä oivaltaminen ja sen kohtaaminen saattaa auttaa vapauttamaan uutta kapasiteettia ja ennen kaikkea vanhan näkemistä aivan uudessa valossa. Mitä jos löydämme itsestämme uusia puolia tai toiveita, mitä emme ole ehkä koskaan vielä tulleet ajatelleeksi? Elämä on uusiutuvaa. Me olemme uusiutuvia. Nyt voimme heittäytyä hetkeksi riippumattoon ajattelemaan. Ajoittain sekin käy työstä.

Onnellista viikonloppua ja alkanutta kesäkuuta kaikille!

Ystävällisin terveisin

Johanna Vilén

I Found gold, Mari Nieminen

I Found gold, Mari Nieminen