-

Täysikuu ja Kuunpimennys

Pohdintoja ajasta

Perjantaina 27.7. klo 23:20 on Täysikuu ja Kuun pimennys. Aurinko on yhtymässä Kuunnoususolmuun leijonan merkissä ja oppositiossa on Täysikuu, perääntyvä Mars sekä Kuunlaskusolmu vesimiehen merkissä. Näiden välissä on Uranus, mistä muodostuu T-ristin kärki. Aika saattaa nostaa arvaamattomia tunteita sekä reaktioita pintaan. Pinnan alla olleet tunteet nostavat päätään, emmekä välttämättä edes ehdi huomaamaan mitä kaikkea käymme tunnetasolla läpi. Khironin eheyttävät energiat tukevat tätä muutosta.

Torstaina 26.7. on alkanut Merkuriuksen perääntyminen leijonan merkissä. Ajassa oleva herkkyys sekä paine tuntuvat meissä jokaisessa. Se miten kohtaamme tätä painetta, on ratkaisevaa jaksamisemme suhteen. Me olemme haurasta ainesta, siinä piilee myös vahvuutemme. Jos ahdistaa tai aggressio pyrkii pintaan, on se selvä merkki sisälläsi olevasta muutostarpeesta. Tarkoituksena on saada Sinut liikkeelle tekemään jotain, muuttamaan jotain tai oivaltamaan jotain. Paikoilleen jääminen taitaa nyt olla mahdotonta.

Venuksen ja Neptunuksen oppositio tuntuu ajassa `nihkeänä` tunteena. Venus on neitsyen tutkiskelevassa ja analyyttisessä merkissä, mutta Neptunuksen sumujen puhaltaessa, näkyvyys saattaa tuntua heikolta. Pluton kolmio Venukselle tukee ja synnyttää uusia polkuja sumusta huolimatta. Rakkaus, arvomaailma ja elämästä nauttimisen tarpeet nostavat päätään. Ei se määrä, vaan laatu. Nyt on hyvä aika tunnustella mitä tämä tarkoittaa elämämme suhteen.

Usein avaimet ovat lähempänä kuin luulemmekaan. Ne tulevat esille tavallisessa arjessa ja kohtaamisissa. Siinä missä maailma muuttuu, meidän olisi tarkoitus muuttua mukana. Se on luonnollinen tarve ja liittyy siihen että olemme osana ja mukana tätä jatkuvaa muutosta. En tarkoita että meidän tulisi aina olla tekemässä jotain, vaan meidän tulisi olla läsnä ja hereillä itsemme ja elämän suhteen. Sokeiden pisteiden ja pelkojen kohtaamisen tarkoitus ei ole vaikeuttaa elämäämme, vaan pikemminkin päinvastoin, antaa meille muutoksen avaimet käyttöön. Jungin mukaan voimakkain sielullinen energia kumpuaa ihmispersoonallisuuden tiedottomista syvyyksistä. Se on se palo, mikä saa meidät toimimaan parhaan kykymme mukaan.              

Se, mikä on suuressa, on myös pienessä. Jung on tutkinut kerrosmaista sielunelämää, mikä pitää sisällään;
1) Tietoisuuden alue, minä itse
2) Henkilökohtainen tiedoton
3) Kollektiivinen tiedoton/tajuton

Jungin teoriassa arkkityypit eli alkumielikuvat, muodostavat kaikille ihmisille yhteisen kollektiivisen alitajunnan. Hänen mukaansa meidän on kohdattava niin kollektiivinen kuin oma henkilökohtainenkin alitajunta, jotta voimme `tulla omaksi itseksemme`.

Tietoisuuden alueella ajattelu sekä tunne ovat vastaparit, samoin kuin aistiminen ja intuitio. Näiden neljän tasapaino olisi tavoiteltava tila. Tämän avulla voimme löytää psyykkistä realistisuutta. Tämä pitää sisällään asioita, joita jo tiedostamme.

Henkilökohtainen tiedoton pitää sisällään tiedostamattomat muistot, varjot. unet, henkilöt, joihin varjot provosoidaan. Tämä aiheuttaa luonnollista torjuntaa. Sekä tietoisuuden alue että henkilökohtainen tiedoton ovat kollektiivisen tiedottoman sivutuotteita.

Kollektiivinen tajuton/tiedoton on alkuperäinen. Se saattaa tulla esille unien kautta tai vaikkapa vaaratilanteita kohdatessa. Siihen liittyvät aidot vaistot, voima, vietti, alkukantaisuus, objektiivinen sielunelämä, toisten kanssa samankaltaiset kokemukset, arkkityypit/käsitteet sekä mytologia. Se on sielun elämän syvin kerrostuma, emmekä saa siihen välttämättä helposti yhteyttä. Oikein ymmärrettynä se edustaa sielullista terveyttä ja elämän viisautta. Jungin kollektiivioppi perustuu fysiologisesti perittyyn aivostruktuuriin. Suhteellisen samat kysymykset ovat kaikkialla ja meillä kaikilla.

Antoine de Saint-Exupéryn sanoin; `Ihminen kantaa sisällään jotakin itseään suurempaa.

Ystävällisin terveisin
Johanna Vilén

Emmi Vuorinen, Runon synty

Emmi Vuorinen, Runon synty