-

Tähtenä taivaalla

Pohdintoja ajasta

Yön tullen
minä seison portailla kuuntelemassa
tähdet parveilevat puutarhassa
ja minä seison pimeässä.
Kuule, tähti putosi helähtäen!
Älä astu ruohikolle paljain jaloin;
puutarhani on sirpaleita täynnä.

-Edith Södergran

Seppo kirjoitti kauniin ja koskettavan tekstin Aviciin elämästä, taiteesta sekä kuolemasta. Teksti löytyy linkistä; https://www.astro.fi/blog/19595/avicii-ja-taivaalliset-rytmit.  Ajallisesti elämme murrosten aikaa, jossa jokainen meistä joutuu tunnustelemaan voimavarojaan ja jaksamistaan normaalia tarkemmin. Herkkien ihmisten kohdalla tämä maailman tuska on usein elämästä pois ajava tekijä ja toivottomuus siitä, ettei kykene vaikuttamaan siihen yleismaailmallisella tai henkilökohtaisella tasolla, voi olla ylitsepääsemätön. Moni meistä kykenee vaikuttamaan oman arjen päätöksiin ja sitä kautta saamaan `onnistumiskokemusta` siitä että jotain on tehtävissä. Mutta ei kaikki, eikä aina. Silloin kun tuska liittyy myös ihmisyyteen ja maailman tilaan, tilanne on monimutkaisempi. Vakava masennus on sairaus. Se ajaa ihmisen etäämmälle ja näin läheistenkin voi olla vaikea auttaa määräänsä enempää. Nykyisin avuntarvitsijoita on enemmän kuin koskaan, eikä yhteiskunta ole kyennyt varautumaan tähän tarvittavalla nopeudella. Toisilla meistä on herkempi mieli. Tämä lisää helposti ulkopuolisuuden tunnetta ja kokemusta, että itse on `vääränlainen`. Sylvi-Sanni Manninen on kirjoittanut kirjan Outolintu, erilainen. Kirjassa käsitellään herkkyyttä ja luovuutta. Yksi osa omaa selviytymistä vaikeasta masennuksesta oli ymmärtää mitä masennus on. Jossain vaiheessa kun voimavarani riittivät lukemiseen, aloin lukemaan asiasta kaikenlaisia kirjoja. Tarkoitus ei ollut vahvistaa raskasta oloa, vaan pikemminkin saada perspektiiviä asiaan. Tällöin ymmärsin että ne tuntemukset, mitä koin, olivat tilanteeseen nähden `normaaleja`. Ne kuuluivat asiaan, kun kyse on vakavasta masennuksesta. Minä en ollut masennus. Masennus on sairaus, mistä voi selvitä.

Marsin ja Pluton yhtymä kauriin merkissä vaikuttaa edelleen. Tämä on ajallisesti kuin yö, missä emme vielä tiedä, mitä seuraava päivä tuo tullessaan. Silloin kun olemme voimissamme, se voi tuntua kutsuvalta muutokselta. Silloin jos meillä ei ole voimavaroja, se voi herättää pelkoa ja turvattomuuden tunnetta. Jupiterin ja Pluton välinen sekstiili auttaa laajentamaan uusien mahdollisuuksien näkemistä sekä niistä kiinni saamista. Venus on kaksosten vilkkaassa merkissä. Neptunuksen ja Venuksen välinen neliö eli haastekulma saattaa lisätä levottomuuden tunnetta. Toisaalta Auringon sekä Neptunuksen välinen sekstiili eli positiivinen kulma, on viikonlopun rentouttava sekä eheyttävä tekijä. Aurinko on härän merkissä, mikä liittyy esimerkiksi luontoyhteyteen sekä aisteihin. Luonnossa oleminen ja hengittäminen maadoittavat ja auttavat meitä voimaan paremmin.

Pluton ja Merkuriuksen välinen neliö, voi tuntua `palana kurkussa`. Tunne, että jotain olisi tiedostettava, tarvitsee tilansa. Tämä voisi olla vaikka kohdistettu kirje `menneisyyden itseltä` tai `tulevaisuuden itselle`. Miten 90-vuotias `sinä` neuvoisit sinua tässä elämänvaiheessa. Mitä kirjoittaisit lapsen perspektiivistä käsin? Piirtäminen tai maalaaminen, ilman onnistumistarvetta tai vaikkapa tanssiminen ja musiikki, voivat saada energiat virtaamaan.

`Onpa minulla ollut suurenmoinen elämä! Kunpa vain olisin oivaltanut sen aikaisemmin.` -Colette

Elämä on ajoittain intensiivistä ja haurasta yhtä aikaa. Onneksi täällä on paljon asioita, mitkä tekevät tästä elämästä elämisen arvoisen. Niiden äärelle on välillä hyvä pysähtyä.

Levollista viikonloppua kaikille!

Ystävällisin terveisin
Johanna Vilén

Siivet, Johanna Vilén

Siivet, Johanna Vilén