-

Syvissä vesissä

Pohdintoja ajasta

`Ideat ovat kuin kaloja, ne voi pysytellä matalassa vedessä. Jos tahtoo saada isoja kaloja, pitää mennä syvemmälle. Oikein syvällä kalat ovat voimakkaampia ja puhtaampia. Ne ovat valtavia ja abstrakteja. Ja hyvin kauniita.`-David Lynch

Perjantaina 27.7. klo 23:20 on Täysikuu ja Kuun pimennys. Aurinko on Kuunnoususolmulla leijonan merkissä ja Kuu Kuunlaskusolmulla perääntyvän Marsin kanssa vesimiehen merkissä. Kun mukaan lasketaan Uranus, joka on neliössä kaikkiin edellä mainittuihin, tästä muodostuu T-risti kuvio. Uranus on kapinallinen, nopea ja täynnä villihevosen arvaamattomuutta. Kuu eli meissä oleva alitajuinen sekä tunnepuoli yhtymässä toiminnalliseen Mars planeettaan, saattaa nostaa yllättäviä reaktioita pintaan. Kuunlaskusolmu edustaa menneisyyttä ja jo koettuja asioita. Aika saattaa nostaa pintaan pitkään haudattuna olleita muistoja sekä kokemuksia. Jos olemme oikeasti sinut esille nousevien muistojen kanssa, ne tulevat ja menevät ilman sen kummempaa tunnetta. Jos taas koemme kipua tai puolustusmekanismimme heräävät henkiin, jotain on vielä viimeistelemättä. On hyvä ottaa aikaa ja tilaa. Jos menemme `järki ja tunteet`-vastakkain asetteluun, voimme huomata että kumpaakin tarvitaan, mutta kummassakin on riskinsä. Jos ratkaisemme kriisejä järjellä, saattaa olla että sammutamme tunteen äänen ja vaikka periaatteessa kaikki on hyvin, jokin vain vaivaa silti. Samoin jos ratkaisemme haasteita tunteella, voi jokainen ymmärtää riskin suuruuden. Tarvitsemme kumpaakin tekijää tasapuoleisesti. Aivan kuin sisäinen lapsi meissä purkaisi tunnekokemukset puhtaalla tunteella ja aikuinen meissä osaisi antaa niille ymmärrystä, perspektiiviä ja tervettä järkeä. Tätä sisäistä keskustelua meistä käy jokainen tällä viikolla enemmän tai vähemmän.

`Jotain kaikesta säilyy,
nyt kaikesta vain jotain jää.
Eilinen riemua, huominen tuska,
nyt vain ikävää.
Mutta aikanaan saavun maailmaan,
vielä jaloilleni laskeudun,
ja saan levätä, levätä, levätä, levätä
sylissäni sun.`
Juice Leskinen, Yölento

Mennään sitten välillä taivaisiin tai pinnan alle, tarvitsemme tasapainoa. Elämä heittää eteen paikoin mitä kummallisimpia kohdattavia asioita ihan meille jokaiselle. Silloin kun kollektiivisella tasolla on paljon hälinää, aika kuluttaa monella tavoin enemmän. Jos ympäristössä on usealla ihmisellä hermot tiukalla, se tarttuu hyvin nopeasti ihmisestä toiseen. Täysikuu on normaalia herkempi aika tunneheittelyille ja sille että aistimme toistemme tunteita. Meidän tulkintamme vain usein värittävät niitä väärään suuntaan. Jos läheinen on väsynyt, saatamme huomaamattamme luulla että hän on väsynyt tai pettynyt meihin. Kun jalat ovat tukevasti maassa, voimme hyödyntää ja tankata tätä aikaa ihan tietoisesti. Kaikki rauhoittavat ja aidot aistittavat asiat tukevat meitä. Miltä tuntuu kävellä paljain jaloin metsässä, istua ja levätä puun juurella tai vaikkapa nuotion lämmössä? Miltä tuuli tuntuu iholla? Miltä vastaleikattu nurmikko tuoksuu tai auringonlasku näyttää? Kuunteletko linnun laulua? Läsnäolon merkitys on suuri. Khironin eli haavoittuneen parantajan kolmio Auringolle sekä Kuunnoususolmulle ja sekstiili Täysikuulle, Marsille että Kuunlaskusolmulle ottaa vastaan kaiken, mistä eheyttävää voimaa voi vain saada käyttöön. Se on kuin kuivamaa, mikä imee veden sateen jäljiltä. Saturnuksen kvinkunssi Auringolle lisää alitajuisten jännitteiden painetta. Alussa oleva David Lynchin vertaus on mielestäni hyvä. Jos katselisimme meressä olevia kaloja ja ajattelisimme, että jokainen kala vastaisi jotakin tunnetta tai kokemusta. Pintavedessä elää tietynlaisia kaloja, mutta kokonaisuus muuttuu radikaalisti, mitä syvemmälle sukellamme.  On vaarallista sukeltaa liian syvälle. Se ei edes palvele mitään tarkoitusta. Sopiva syvyys sitä vastoin saattaa muuttaa maailmankuvaamme. Joskus vaikeat asiat saattavat tuntua pitkään olevan kuin `haavoja`, jos ne ovat liian lähellä ihon pintaa. Myöhemmin, kun ne eivät ole enää `kiinni meissä`, ne saattavat olla kuin vertauksen kaloja. Perspektiivit muuttuvat.

`Olen ollut monen Zen-mestarin opissa. Ne ovat kaikki olleet kissoja.`-Eckhart Tolle

Sunnuntaina 22.7. Aurinko on siirtynyt leijonan merkkiin. Kuunnoususolmu, Pallas sekä Merkurius ovat myös leijonan merkissä. Torstaina 26.7. alkaa Merkuriuksen perääntyminen. On hyvä ottaa joustavuutta aikataulujen, kommunikoinnin, sopimusten sekä teknisten laitteiden suhteen. Venus on neitsyen merkissä ja oppositiossa Neptunuksen kanssa. Tämä ajelehtiva kuvio voi tuoda oman lisänsä perääntyvän Merkuriuksen teemaan. Saatamme `unohtua` toisiin maailmoihin ja jäädä kiinni voimassa oleviin tunnelmiin. Pluton kolmio Venukselle on taas erittäin hyvä ja `maanpinnalle` palauttava tekijä. Se on kuin ankkuri, jottemme ajautuisi aivan tuuliajolle. Tämä auttaa tuomaan avaimia niistä syvistä vesistä veden pintaan.  Parhaimmillaan tulemme huomaamaan, ettemme ole sukeltaneet turhaan, vaan asiat alkavat loksahtamaan oikeille paikoilleen.

Lempeää viikkoa kaikille!

Elsa-leijona, Tiina Poutanen

Elsa-leijona, Tiina Poutanen