-

Särkeekö? Defenssi auttaa.

Pohdintoja ajasta

`Jos käyttää tuntosarvia, ei tarvitse sarvia.` -Maija Paavilainen

Defenssi eli mielemme puolustusmekanismi saattaa johtaa meitä harhaan. Defenssin avulla säädämme mielentilojamme sekä käyttäytymistämme, jotta voimme ylläpitää psyykkistä tasapainoamme. Tämä on usein tiedostamatonta. Nyt kun etenemme tässä tekstissä, on hyvä muistaa että osoittavan sormen ei ole tarkoitus olla syyttävä sormi. Sen tarkoitus ei ole etsiä vikoja, vaan laajentaa ymmärrystä. Meillä kaikilla on omat defenssimme. Kun kohtaamme vaikean tilanteen, mielemme pyrkii suojautumaan liialliselta ahdistukselta, jotta mielen toimintakyky säilyy.

Ajallisesti Marsin ja Pluton yhtymä kauriin merkissä on omanlainen uudelleensyntymä. Se on muodonmuutos, missä emme vielä tiedä, mitä kohti olemme menossa. Tuntematon saattaa pelottaa. Elämä on ainaista uusiutumista. Siinä missä luonto uudistuu, myös me ihmiset uudistumme, huomasimme tai emme. Usein mielemme on kiinni siinä `minässä`, mitä olemme olleet tai koemme olevamme. Se saattaa kulkea eri tahdissa todellisuuden kanssa. Ja toisaalta sen kuuluukin kulkea. Aivan kuin `korkeampi minä` kulkisi edellämme ja me ihmisinä koetamme seurata samaan tahtiin. Niin kuin jokainen tietää, välillä se sujuu helpommin, välillä mutkia tuntuu riittävän. Se, että maailma muuttuu, on parasta mitä voi tapahtua. Itse olen aina ollut kova pelkäämään ja jos olisin saanut päättää, olisin todennäköisesti aina se pieni lapsi, joka ei olisi mennyt edes kouluun. Maailman `vaatimukset` pitävät meidät liikkeessä. Välillä on `pysähdyttävä` ja etsittävä suuntaa uudestaan, mutta samaan aikaan maailman tempo pitää meidätkin liikkeessä. Emme voi hyytyä kesken matkan, vaikka sitä hetkittäin koemmekin. Siinä missä Marsin ja Pluton yhtymä on syvällinen transformaatio, Jupiterin sekstiili edellä mainituille tukee tätä laajentumista. Yhtymä on tarkka torstaina 26.4, mutta on tuntunut jo jonkin aikaa ja jatkaa samalla intensiivisellä linjalla vielä alkukuun puolelle.

`Se minkä kiellät, alistaa sinua. Se minkä hyväksyt, muuttaa sinua.` -C.G.Jung

Puolustusmekanismeja on monenlaisia. Osa niistä on kypsempiä kuin toiset. Esimerkiksi huumori voi olla parempi vaihtoehto kuin ongelmien kieltäminen tai vaikkapa pakeneminen. Näitä asioita ei silti tule jättää huumorin varjoon. Saatamme myös kompensoida sen keskittymällä kuinka muut toimivat ja näin siirtää käsiteltävän asian itsestämme pois. Ylikorostuneen voimakas reagointi, voi liittyä defenssiin, samoin kuin saman kolikon toinen puoli eli välinpitämättömyys. Itsetuntemus on taitolaji, mitä voi opetella. Meillä kaikilla kun on sokeat pisteemme, on hyvä tunnistaa niitä asioita, mitä itsessään ei haluaisi kohdata. Me muutumme ja kasvamme pitkin matkaa. Tavalla jos toisella. Vaikka elettävässä ajassa saattaa herätä paljon asioita, mitä emme koe hallitsevamme tai emme edes voi hallita, on silti paljon mihin voimme vaikuttaa. Uudistuva aika ei tarkoita että sen olisi oltava nopeaa. Muutos tapahtuu aina niin monessa tasossa, että yhtä lailla kuin se vaatii aikansa.  `Tuloksia` ja oivalluksia voi tulla myös yllättäen ja `nopeasti`. Vanha sananlasku: `Mikä kiire valmiissa maailmassa`, pitää paikkansa. Ei auta vaikka kuinka yrittäisimme nopeuttaa asioiden prosessointia. Toki, synnytystä voi olla vaikea hidastaakaan määräänsä pidempään. Me voimme pyrkiä olemaan paras mahdollinen versio itsestämme. Pyrkimyksellä on jo iso merkitys. Tämä voi myös kasvattaa henkisiä lihaksiamme ja kokemusta itsestämme sekä tarkoituksellisuutta.

Aurinko on siirtynyt härän merkkiin. Merkurius on oinaan merkissä ja neliössä Saturnuksen kanssa. Olisi toivottavaa ottaa niin ajatteluun, kommunikoimiseen kuin itsensä tutkimiseenkin joustavuutta ja armollisuutta. Liian tiukka suurennuslasi ei enää auta hahmottamaan kokonaisuuksia. Jos keskitymme epäkohtiin liikaa, emme voi huomata avaimia, mitkä roikkuvat oven vieressä. Venus siirtyy härästä kaksosiin tiistaina 24.4. Vaikka Aurinko on ohittanut Uranuksen, näiden välinen yhtymä tuntuu vielä. Parhaimmillaan saamme näiden avulla keveän tuulahduksen, jotta synnytys ei ole liian hikistä puuhaa. Syvänmeren sukellusta voisi verrata itsetutkiskeluun. Sukeltaminen avartaa ja auttaa näkemään uusia asioita eri perspektiivistä, mutta liika on liikaa. Jos sukellamme liian syviin vesiin, sieltä pinnalle pääseminen ei ole ihan niin yksinkertaista. Siis onnellista sukeltamisen viikkoa, kunhan vain muistamme käydä tarpeeksi usein haukkaamassa happea.

`Ihminen on vain ajatustensa tuote; hänestä tulee sitä, mitä hän ajattelee. Totuutta ei voi löytää, ellei sitä kohtaan tunne riittävää nöyryyttä.`- Mahatma Gandhi

Tähtikirkas yö, Johanna Vilén

Tähtikirkas yö, Johanna Vilén