-

Olemme kaikki sidoksissa toisiimme

Pohdintoja ajasta

`On ihmeellistä, kuinka nopeasti ihminen tottuu asioihin, kaikkein ällistyttävimpiinkin.`-Edith Nesbitt

Keskiviikkona 13.6. klo 22:43 on Uusikuu kaksosten merkissä. Tiistaina 12.6. Merkurius on siirtynyt herkkään ravun merkkiin ja Uudenkuun kartalla on tarkka Khironin sekä Merkuriuksen neliö eli haastekulma. Koska Khiron on `haavoittunut parantaja`, on hyvä antaa kipeille ajatuksille, tunteille ja muistoille tilaa päästä esille. Vapautuminen on mahdollista, mutta se vaatii yhtä aikaisesti sekä tilaa että vetäytymistä. Saturnuksen oppositio Merkuriukselle voi tuntua `palalta kurkussa` ja tunnelmaan voi liittyä kokemus, että ei saa ääntään kuuluviin. Jos yhteys pätkii, Uranuksen sekstiili Merkuriukselle on hyvä voimavara uudenlaisten tai tasoisten yhteyksien vahvistamiselle.

Olemme kaikki sidoksissa toisiimme. Samoin kuin kehossamme jokainen pieninkin solu on osa kokonaisuutta ja sillä on tärkeä merkityksensä. Me olemme osa ihmiskuntaa, mutta myös osa paljon isompaa kokonaisuutta, mitä siinä mittasuhteessa emme ehkä osaa edes käsittää. Kun tutkimme historiaa, voimme nähdä selkeämmin miten isommat linjat ovat muotoutuneet. Kuinka kollektiiviset asiat, niin valtio kuin yhteiskunta tasolla ovat vaikuttaneet yksilöön, perheisiin ja yhteisöihin. Tämä vaikuttaa hyvin usein myös identiteettiimme ja siihen miten me kohtaamme itsemme tai mahdollisuutemme. Usein ihmiset, jotka kokevat olevansa `yhteiskunnan tai yleisen hyväksynnän` ulkopuolella saattavat tuntea itsensä hylkiöiksi. Eilen katsoin bussin ikkunasta miestä, joka nukkui ulkona ison vaatekasan alla. Hänestä näkyi vain kasvot, parta ja hiukset. Hän on tai on ollut väistämättä jonkun lapsi, sukulainen ja toivottavasti myös läheinen. Onko hänen lähellään nyt ketään? Mitä hän on kokenut ja mitä hänen elämässään on tapahtunut? Miltä hänestä tuntuu?

En tiedä onko hänellä päihdeongelmaa, mutta se on mahdollista. Siinä missä masennus on vakava sairaus, päihdeongelmat ovat pahimmillaan myös vakavia sairauksia. Jos itse ei ole kokenut ongelmien ääripäitä, ei välttämättä ymmärrä että ne eivät ole aina niin yksinkertaisia. Ei masentunut vain ota itseään niskasta kiinni ja piristy. Jos on ollut vuosia vakavasti päihderiippuvainen, ei ole niin yksinkertaista vain lopettaa. Totta kai siihen tarvitaan ihmisen omaa halua ja vahvaa läpikäymistä, mutta siihen tarvitaan myös apua. Kun lähdin bussista kävelemään, vastaan tuli mies, jolla oli selkeästi päihdeongelmia ja hän oli hyvin vetäytynyt ja peloissaan. Hän katsoi maata kävellessään. Hänen lähellään kulki parsikunta, joka hänet nähdessään menivät äkkiä kauemmaksi. Tämä on hyvin yleinen reaktio. Mietin että mitä jos tämä mies olisikin heidän lapsensa. Miten he reagoisivat ja mitä he tekisivät? Miltä tuntuu, jos on tehnyt kaiken sydämestään auttaakseen, mutta se ei vain riitä? Miltä tuntuu nähdä läheisen vakava ahdinko, ilman että on työkaluja tehdä mitään? Myös meidän jokaisen kyky auttaa on rajallinen. Ihan jokaiselle meillä on omat haasteemme ja läpikäymisemme ja usein kukaan ei oikeasti voi ymmärtää niitä semmoisena kuin me ne koemme. Mekään emme voi yhtä todennäköisesti ymmärtää täysin toisten kokemuksia semmoisena kun he kokevat ne. Läheisten suhteen tilanne on toinen, voimme päästä hyvin lähelle ja yhteys voi olla erittäin vahva. Mutta sitten on asioita ja mahdollisesti ihmisiä, mitä emme edes halua ehkä ymmärtää.

Tällä pohdinnalla on syynsä. Koska uskon että me olemme kaikki tavalla ja toisella sidoksissa toisiimme, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Yhteiskunnallisella tasolla pitäisi tapahtua isot rakennemuutokset, mutta niitä olisi hyvä tarkistaa myös yksilötasolla. Olen aina ajatellut että me olemme kaikki tasa-arvoisia suhteessa toisiimme. Miksi silti koin olevani arvottomampi ja huonompi? Minun tuli kohdata itsessäni monia asioita ja vääristymiä, ennen kuin osasin edes oikeasti kokea olevani tasa-arvoisesti osa `ihmisyyttä ja ihmiskuntaa`. Toisten ongelmat ovat näkyvämpiä, kuten esimerkiksi kodittomuus, mutta monen ongelmia ei voi lainkaan päätellä tai edes uskoa. Väitän että lähes jokainen kokee ainakin ajoittain tunnetta missä ei kuulu joukkoon, on yksinäinen tai että kukaan ei oikeasti ymmärrä tai kohta aidolla tasolla. Ihmisyys on vaikea laji. Koska tämän Uudenkuun myötä nostan esille `ajattelun` ja uusiutumisen, olisi hyvä tarkistaa omia ajatuskuvioita ja ihan tietoisesti keskittyä laajentamaan ja `muotoilemaan` niistä tukevia. Se ei tarkoita, että tunteita tai asioita tulisi piilottaa tai sulkea pois, vaan antaa niille lempeää hyväksyntää. Esimerkiksi jo se, että kokee vaikkapa ahdistusta, mutta katsoo omaa tilannetta myötätuntoisesti, voi muuttaa montaa asiaa. Jos taas katsoo itseään pettyneenä, se todennäköisesti saa tuntemaan itseään kohtaa lisää negatiivisia tunteita. Riippuu tilanteesta ja prosessin vaiheesta. Joskus se että on pettynyt itseensä, voi tuoda myös sysäyksen muutokselle. Mutta silloinkin tunteen on oltava ennemminkin `minä pystyn tähän`, kuin että `ei kannata edes yrittää`. Kaikilla tunteilla on monta puolta. Pluton kvinkunssi Auringolle sekä Uudellekuulle saattaa tuoda alitajuisia pelkoja ja puolustusreaktioita pintaan. Antaa niiden tulla. Jos yritämme estää jonkin pelon, tunteen tai asian kohtaamista, se vie valtavasti energiaa. Joissain asioissa on tärkeä läpikäydä niitä ihan kunnolla, mutta on myös asioita, missä uusiutuminen voi tapahtua suhteellisen nopeasti oivalluksen myötä. Uusikuu on uusiutumisen kulta-aikaa.

Pluton oppositio Venukselle on ollut aikamoinen maanjäristys monelle meistä. Torstaina 14.6. Venus siirtyy leijonan tulimerkkiin. Uranus villihevosena on neliössä Venukseen eli pistää todella tuulemaan. Jos Pluton oppositio on ollut räjähtävä, tämä on pikemminkin leimahtava. Se voi olla hyvä taikka haaste. Onko tämä leimahtava tulipalo vai kuumailmapallo matka, on asia mihin voimme vaikuttaa. Parhaimmillaan tämä auttaa näkemään ja kohtaamaan asioita eri perspektiivin kautta. Khironin eheyttävä ja lempeä kolmio Venukselle on balsamia haavoille. Kuunnoususolmun ollessa leijonan merkissä ja Venuksen lähestyessä sitä, on hyvä miettiä mitkä asiat lisäävät hyvinvointia ja kuinka saada niille lisää aikaa sekä tilaa.

`Elämä on sarja opetuksia jotka on elettävä, jotta ne voisi ymmärtää.`-Ralph Waldo Emerson

Maailma muuttuu, Emmi Vuorinen
Maailma muuttuu, Emmi Vuorinen