-

Kirsikkapuiden alla.

Pohdintoja ajasta

`Miten ihmeellistä - elää kukkivien kirsikkapuiden alla! `-Kobayashi Issa

Kirsikankukka symboloi japanilaisten sielua ja sitä pidetään hyveen sekä kauneuden symbolina. Japanissa se on myös uuden alun vertauskuva ja buddhalaisuudessa se kuvastaa katoavaisuutta. Sitä on käytetty myös symbolina soturin elämästä. Tiistaina 15.5. klo 14:47 on Uusikuu härän merkissä. Pluto, `elämän ja kuoleman` planeettana tekee kolmion eli parhaan mahdollisen lahjakulman tiistain Uudenkuun kartalle ja näin ollen myös Auringolle. Samoin tekee myös Mars, mikä on kauriin maamerkissä. Tämä on hyvin hedelmällinen ja kypsä ajankohta. Aurinko, Uusikuu ja Mars ovat kaikki maamerkeissä ja siinä missä Uusikuu edustaa uusiutumista, myös Pluto `transformaation` planeettana tukee tätä uutta synnyttävää aikaa. Jotain jää pois ja uutta tulee tilalle.

Eilen kun olin luonnossa kävelyllä, mietin kuinka vahvasti jotkut hetket ovat jääneet muistoihin elämään. Tunnelma, äänet, tuoksu, tunne tai näkymä. Ne ovat olleet niin vahvoja kokemuksia, ettei niille ole minkäänlaisia sanoja. Suurimmaksi osaksi niissä ei ole edes tapahtunut mitään sen kummempaa. Niihin ei myöskään ole voinut varautua etukäteen. Ne ovat vain pysäyttäneet kaiken, olleet hetkensä ja menneet menojaan. Vaikka itse hetki on ollut jo siinä merkityksellinen, sitä ei ole voinut kokonaisuudessaan ymmärtää mitenkään. Olen lukemattomia kertoja `herännyt` näihin muistoihin ja kokemuksiin jälkikäteenkin, kesken kaiken ei mitään. Siis tavallaan ne ovat merkityksettömiä, mutta niiden merkitys on valtavan suuri. Hetkellisyys on jäänyt elämään.

Kun olin nuori, asuimme muutaman vuoden talossa, joka sitten purettiin. Rakastin tätä rakennusta todella paljon. Muistan siitä paljon yksityiskohtia, värejä ja tunnelmia. Vieläkin näen unia tästä talosta ja niistä ihanista muistoista. Kyllä, rakennukseenkin voi rakastua. Muistan myös yhden kesäpäivän tunnelman. Olin lapsi ja perheemme oli ystävien kanssa viettämässä viikonloppua saaressa. Olimme uineet, saunoneet ja syöneet pitkin päivää. Tämä kaikki on osa kaukaisempaa muistoa, mutta `ydinmuisto` on hetkessä, missä olin nukahtamassa. Olin sohvalla peiton alla. Ulkoa kuului onnellisten ihmisten naurua ja ääniä. Tunsin ihollani kesäilman. Oli jo viileämpää. Se miten paljon tämä hetki on jäänyt elämään minuun, on miltei käsittämätöntä.

Miksi kerron nämä esimerkit? Siksi että muistaisimme pysähtyä, kun tunnistamme hetken, missä `kaikki on siinä`. Emme lähtisi siitä pois tai kuvittele, että sen voisi saavuttaa myöhemmin. Siihen voi palata vain, jos kyseiseen hetkeen on pysähtynyt ja sen on kohdannut. Nyt alkava viikkoa on itsessään hyvin kokemuksellinen ja auttaa meitä pääsemään vastaaviin kokemuksiin helpommin kiinni. Minuutti voi olla lyhyt aika, mutta se kätkee ikuisuuden.

Merkurius menee nyt äitienpäivänä 13.5. härän merkkiin. Tiistaina 15.5. Uranus siirtyy härän merkkiin ja keskiviikkona 16.5. Mars vesimiehen merkkiin. Merkuriuksen ja Uranuksen yhtymä on aikamoista aivosähköä. Merkurius ja Uranus ovat maamerkissä, mikä tukee oivallusten konkretiaan tuomista, mutta Marsin neliö tuo mukaan omat mutkansa. Emme voi nopeuttaa tätä prosessia. Emmekä oikaista mutkia suoriksi. Ajatus ja toiminta eivät vain kulje samaan tahtiin. Se mitä voimme tehdä, on antaa tilaa asioille syntyä. Kun ideat alkavat purkautua, antaa niiden tulla, mutta yhtäaikaisesti voimme pyrkiä maadoittamaan itsemme. Voimme tehdä muistiinpanoja rauhassa teekupin äärellä tai vetäytyä luontoon hetkeksi istumaan. Jos olo on ihan liian levoton, niin kiipeily, luonnossa juokseminen tai vaikkapa kylmässä vedessä uiminen rauhoittaa kummasti. Tasapainopiste löytyy, kun vain jaksamme antaa sopivasti tilaa erilaisille tarpeillemme. Kommunikoinnin kanssa kannattaa olla tarkka. Väärinymmärrysten mahdollisuus on suuri, jos vedämme liian nopeita johtopäätöksiä. Kuuntelemme, muttemme kuule. Viikon edetessä Saturnuksen ja Merkuriuksen välinen kolmio tasapainottaa tilannetta ja helpottaa keskittymistä.

Pallaksen ja Venuksen yhtymä kaksosten merkissä on kuin `Perhossoturi`, mikä uusiutuu nopeasti ja kevyesti, mutta on silti äärimmäisen vahva. Uranuksen ja Merkuriuksen sekstiili edellä mainituille antaa meille ripauksen `tulevaisuuden puolelta`. Voimme oivaltaa asioita eri tavoin. Tulevaisuuden tuulet kuiskaavat. Khironin ja Marsin sekstiili eheyttää ja tämän avulla voimme `jättää saappaat upottavaan suohon` ja jatkaa matkaa eteenpäin. Vaikka aika on hyvin moninainen, koen että nämä eripariset puolet tukevat toisiaan.  Viimeisenä, muttei vähäisempänä, mainittakoon Neptunuksen ja Jupiterin kolmio ja näiden sekstiilit Plutolle. Tästä muodostuu pikkukolmio, mikä vahvistaa herkkyyttä ja laajentaa kykyämme nauttia elämästä. Nyt kun aika on täynnä `kirsikanpuunkukkia` eli kauniita hetkiä, on hyvä osata nauttia niistä!

Sataa kirsikan
kukkaslunta ja lumen
kirsikankukkaa.
Minä kysyn keväältä:
lunta, kukkaa vai lunta?
-Ise no Iratsume

Täysikuu, Johanna Vilén

Täysikuu, Johanna Vilén