-

EI, EI ja KYLLÄ; VIELÄ KERRAN EI!

Pohdintoja ajasta

Marsin neliö Merkuriukselle, Merkuriuksen ollessa skorpionin merkissä on viikonlopun yksi pääteema. Mars on vesimiehen merkissä. Venus perääntyy skorpionin merkissä. Merkuriuksen kommunikointiin sekä ajatteluun liittyvät teemat voivat porautua menneisyyteen sekä varjojen kohtaamiseen. Mars on aktiivinen sekä idealistinen vesimiehen merkissä. Se saattaa nostaa oikeidenmukaisuuteen liittyvät teemat pintaan. Meidän on helppo huomata jos meitä kohtaan on toimittu väärin tai epäoikeudenmukaisesti. Toinen asia on, osaammeko tunnistaa kun toimimme itse niin.

Joskus maailma tuntuu hyvin mustavalkoiselta. Ääripää ajattelut sekä vaatimukset pistävät meidät kaikki koville. On `onnistujia` ja `epäonnistujia` tai `onnellisia` ja `pettyneitä` ihmisiä. Tosilla on unelma ammatit ja he porskuttavat elämäntehtävässään monellakin tapaa. Sitten olemme me `tavalliset ihmiset`, jotka kitkutamme kuka milläkin tavalla. Saamme lukea huikeita menestystarinoita, vaikka yhtä aikaa päitä joutuu vadille milloin mistäkin syistä. Mainoksissa olevat naiset ostavat pilleripurkin ja heillä on kuurin jälkeen täydellinen iho, hiukset, vartalo ja vielä itsetunto. Miksi minä en kuulu joukkoon? Miksi en osaa olla yhtä varma mielipiteissäni kuin muut? Miksi pohdin ja tipahdan mieleni sisään, kun maailma on meitä varten ja odottaa että hyppäämme mukaan?

Maailma ei ole mustavalkoinen. Se ei ole yksisuuntainen tie. Suurin osa elämästä on yleensä tavallista arkea ja siinä tempomista. Ennen kaikki ei ollut paremmin. Eilen pohdin tätä teemaa. Ennen ihmisillä ei ollut aikaa samalla tavalla keskittyä olemaan, lukemaan tai pohdiskelemaan maailman menoa. Perunat haettiin pellosta ja pyykit pestiin käsin. Silloin ei ollut semmoisia apuvälineitä kuin nyt. Pienessä tuvassa saattoi asua suuri perhe, eikä se tarkoita että he aina olisivat olleet sen läheisempiä tai onnellisempia. Ihmisten välisiä ongelmia on ollut yhtä kauan kuin ihmisiäkin. Toki on myös asioita, mitkä ovat olleet silloin paremmin. Nyt kun on oletuksena että meillä tulisi olla enemmän aikaa, olemme pettyneitä jos niin ei olekaan. Jos olemme väsyneitä ja istumme sohvalla tunnin tai kaksi, koemme helposti, etteivät voimavarat riitä mihinkään. Meillä on elämä, muttei kykyä elää sitä. Tämä kuulostaa pessimistiseltä, mutta se ei ole tarkoitus. Omalla kohdalla tavallinen arki, ikävät ja paikoin jopa raskaat tunteet ovat se asia, mistä käsin oivallan elämää. Joka kerta kun niitä tulee, pyrin pysähtymään niihin tunteisiin. Olen huomannut, että silloin kun tuntuu ettei mitään tapahdu, tapahtuu usein eniten. Ratkaisut ja lopputulokset vain viimeistelevät sitä edellä olevia asioita. Ja taas tulee uusia. Varmasti jokaisella on kokemuksia niistä oivalluksista, mitkä vain arvaamatta nousevat pintaan. Tai asiat ratkeavat kuin itsestään nukutun yön jälkeen.

Lars Fr. H. Svendsen on kirjoittanut kirjan Ikävystymisen filosofiasta. Hän väittää että ikävystyminen on nykyihmisen sielun vakavin tauti. Hän kirjoittaa että ikävystyminen on merkityksen katoamista. Seneca on kirjoittanut elämänväsymyksestä. Siinä on totuutensa ja puolensa, mutta toisaalta koen että tässä `ruuhkamaailmassa` me jopa kaipaamme tylsää, `turhaa` ja arkista aikaa. Näiden kahden välillä me sitten menemme suuntaan jos toiseen. Itse rakastan arkea, bussissa istumista, siivoamista (paitsi ikkunoiden pesemistä tai vaatteiden silittämistä) ja jopa rutiineja. Silloin kun on paljon asioita, ahdistun hyvin helposti ja nopeasti, koska mieli ei ehdi lepäämään. Silloin kun on liikaa asioita tai tapahtumia ja ne ovat ohi, tunnen usein jälkikäteen `laskuvaiheen`. `Ei nousuja ilman laskuja`. Tämä tarkoittaa että hyvätkin asiat ja toiminnalliset päivät tarvitsevat tilaa ja aikaa, että niissä on hyvä olla. Me olemme jokainen erilaisia. Tärkeintä on tunnistaa omat tarpeet ja sen hetken kapasiteetin sekä myös sen mitä ei voi muuttaa kyseisessä hetkessä.

Palatkaamme alkuun. Merkuriuksen ja Marsin välinen neliö voi tuoda jopa aggressioita pintaan. Voimme odottaa ratkaisukeskeisiä malleja, vaikka sisäinen prosessi olisikin vielä kesken. Turhautuminen voi nousta hikenä pintaan. Niin `sisäisen kuin ulkoisenkin` kommunikoinnin suhteen kannattaa olla tarkka. Ajallisesti Neptunuksen sekä Merkuriuksen välinen kolmio tuo lempeän tuulahduksensa. Se pehmentää kulmia ja parhaimmillaan auttaa oivaltamaan asioita uudessa valossa ja kohtaamaan sokeita pisteitä armollisemmin. Pluton sekstiili Merkuriukselle auttaa syvällisemmin ymmärtämään ja sisäistämään esille nousseita teemoja. Kommunikoinnin sekä keskustelun merkitys on tapetilla. Hyvät keskustelut voivat avata aivan uusia väyliä ja olla vapauttavia. Haasteelliset keskustelut, missä ei ole tilaa, voivat taas olla hyvin haitallisia ja jopa `tuhoavia`. Keskustelu, kuuntelu ja jakaminen ovat taitolaji kun siinä on tunteet mukana. Henkisessä ja sielullisessa mielessä me olemme kaikki tasa-arvoisia toisiimme nähden. Jos olet luullut olevasi muita parempi, tämä on huono uutinen. Jos olet luullut olevasi muita huonompi, tämä on hyvä uutinen. Vesta ja Saturnus ovat yhtymässä keskenään ja sekstiilissä Venuksen kanssa. Rakenteet, omistautuminen ja arvomaailma voivat kohdata, kun vain emme yritä ratkaista mitään pakottamalla ja osaamme hyväksyä keskeneräisyyden teemat. Katsomalla asioita eri suunnista ja eri valossa, voimme laajentaa ymmärrystämme ja keventää mahdollista `päänsisäistä paineisuutta`.

Me käyttäydymme niin kuin mukavuudet
ja ylellisyys olisivat elämän päätarpeita,
vaikka onnellisiksi tullaksemme tarvitsemme
vain jotakin mistä innostua.
-Charles Kigsley

Kaunista syysviikonloppua kaikille!

Ystävällisin terveisin
Johanna Vilén