-

Verrannollinen tyhjyys.

Pohdintoja ajasta

`Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.` - Tove Jansson, kirjassa Taikatalvi

Ajallisesti Auringon ja Jupiterin yhtymä saattaa tuntua levottomuutena laajentaa tai tehdä jotain uutta. Luonnollisesti se on hyvä aika mahdollisuuksille sekä uusille aluille, mutta tämä ei aina ole niin yksinkertaista. Olen huomannut, että usein uudet alut saattava ahdistaa meitä. Mietimme mahdollisesti liian laajasti tai liian paljon, jolloin mopo saattaa karata käsistä. Ajattelen alun tyhjänä tilana. Luomme jotain, minkä tulevaisuutta saamme itsekin samalla seurata ja oppia siitä ja siinä. Epävarmuus voi sopivassa mittasuhteessa olla seikkailuhenkeä herättävää.

Elämä on täynnä toisiaan tukevia ristiriitoja

Sanonta; `odottavan aika on pitkä`, kuvastaa sitä, miten ajan käsitteet ja mittasuhteet muuttuvat, elettävään tilanteeseen nähden. Samaa logiikkaa voi käyttää niin psyykkisessä että henkisessä kasvussakin. Silloin kun koemme epävarmuutta ja raskaita asioita sekä tunteita, koemme usein epäonnistuneemme. Saatamme jopa syyttää itseämme, koska luulimme ymmärtäneemme jotain elämää suurempaa, mutta sitten kamppailemme taas kipeiden asioiden kanssa.

Mikä on elämää suurempaa?

`Arki ja tavallinen elämä`, ovat aikamoinen taitolaji. Ajatukset; `Jos voittaisin lotossa`, `Jos olisin enemmän` ja ihan pelkkä `Jos`, eivät ole elämää suurempia. Ne ovat supersankari sanastoa, mikä kuvastaa jotain unelmaa, muttei tue tätä elettävää elämää kaikkine kolhuineen ja mutkineen. Ennen henkinen kasvu tapahtui hyvin pitkälti luostarissa. Siellä oli puitteet vetäytyä maallisista asioista pois, mutta myös tarkka kurinalaisuus toimia sääntöjen sekä aikataulun mukaisesti. Nykyinen hektinen elämä vaatii valtavasti kurinalaisuutta. Kiire pistää meidät toimimaan ja saatamme jopa haaveilla `tyhjästä ajasta`, milloin ajatella ja käsitellä asioita.

Maksamme ajastamme

Mutta mistä se raha tulee ja minne se menee? Erittäin yleistä on nuorena ajatella, että jos saisin tietyn summan palkkaa, olisin todella rikas. Mutta sitten kun olemme töissä, kulumme kasvavat ja tarvitsemme vaikkapa auton työmatkoihin tai asioita, minkä avulla koemme saavamme lisää aikaa. Me maksamme siitä lisäajasta. Teemme töitä sen eteen. Se mitä tarvitsemme lisää, on jostain pois.  Monissa paikoissa työ kuormittaa enemmän kuin ennen. Henkilökuntaa vähennetään, mutta työmäärä ei vähene. Silti yleinen ajatus on, että ilman työtä ei pärjää. Kyllä pärjää, mutta kuinka moni on valmis luopumaan työn tuomasta turvasta. Riittääkö 30€ arvoinen puhelin tai elintaso, mikä ei vastaa entistä. Me teemme itsemme kanssa vaihtokauppaa.

Näkymätön aika kypsyttää eniten

Kun valmistat ruokaa ja ruoka kypsyy uunissa, näennäisesti ei tapahdu mitään. Nukkuessasi sinussa tapahtuu paljon asioita, mitä et edes tiedä. Aivomme toimivat enemmän kuin luulemmekaan. Me rekisteröimme aistiemme kautta jatkuvasti jotain. Alitajuntamme on niin laaja verrattuna päivätietoisuuteen, että päivätietoisuus on kuin vuoren huippu ja alitajunta vuori aina perustuksiin asti. Siis silloin kun tuskastelemme, ettei mitään tapahdu, aivan varmasti alitajunnassa tapahtuu. Ratkaisu ei ole vain tullut vielä päivätietoisuuteen. Aina emme edes saa selkeää vastausta. Joskus menemme asiasta seuraavaan ja tapahtumien ketjut vievät meitä eteenpäin. Niin hyvässä kuin haasteessakin. Silloin ratkaisu löytyy tyhjästä tilasta. Emme voi nopeuttaa sitä prosessia, mitä käymme läpi. Parhaimmillaan voimme elää hetkessä, mutta sekin on paikoin haasteellista. Meidän päivämieli etsii konkreettisia tekoja sekä ratkaisuja. Mielemme jää helposti raksuttamaan, ilman että `ruoka on vielä edes valmista`. Auttaako se? Harvemmin.

Siis palatkaamme alkupisteeseen. Ajallisesti Auringon sekä Jupiterin yhtymä on ladattua energia. Mihin sinä keskität tämän voiman? Nyt on hyvä aika miettiä, mitkä asiat elämässä merkitsevät sinulle eniten. Jos katsoisit itseäsi kahdentoista vuoden päästä tähän hetkeen, miten neuvoisit itseäsi. Jos et tiedä, ei hätää. Voit nollata ja ottaa tyhjää tilaa. Voisi kuvitella että siihen löytyy joka päivä ainakin 15 minuuttia kohdistettua aikaa. Jos käyt sisäistä keskustelua itsesi kanssa, saatat yllättyä, mitä kaikkea tuletkaan löytämään.

`Ajattelen juuri parhaillaan revontulia. Ei voi tietää ovatko ne olemassa vai näkyvätkö ne vain. Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.`-Tove Jansson, kirjassa Taikatalvi

Taikatalvi, Johanna Vilén

Taikatalvi, Johanna Vilén