-

Rakkaus löytyy sivulta 14.

Pohdintoja ajasta

`Luoja miten kaunis sinä olitkaan tänä iltana puhelimessa.` -Sacha Guitry

Mitä rakkaus on? Rakkauden määritelmiä on paljon. Platon jaottelee rakkauden eroottiseen rakkauteen (Eros), veljelliseen rakkauteen (Filia) sekä jumalalliseen rakkauteen (Agape). Tähän voisi lisätä välittömästi myös romanttisen rakkauden ja äidin sekä isän rakkauden. Evoluutiobiologian dosentin Markus Rantalan mukaan rakkaus ei ole tunne, vaan vietti. Väestöliiton tutkimusprofessorin Anna Rotkirchin mukaan romanttinen rakkaus on universaali tunne, joka esiintyy kaikissa kulttuureissa. Sinällään kaikki nämä ovat oikeassa. Rakkautta on monenlaista ja tulos on sen mukainen miltä kannalta sitä tutkitaan. Rakkaus ja onnellisuus sekoittuvat helposti toisiinsa. Kun koemme vahvaa onnellisuutta tai euforiaa, saatamme kokea sen rakkautena. Rakastuminen ja rakkaus ovat myös eri asioita, vaikka ovatkin saman asian `sukulaisia`. Tämän viikon teemana voisi toimia rakkaus. Mitä ajattelet rakkaudesta? Mitä kohtaan tunnet rakkautta? Miten rakastat ja osoitat rakkautta? Osaatko rakastaa itseäsi? Osaatko rakastaa silloinkin kun asiat ovat huonosti? Kestääkö rakkaus kaiken? Mitä rakkauden tulisi kestää? Voiko rakkauteen sekoittua riippuvuutta? Koetko olevasi rakkauden arvoinen? Voiko rakkaus olla myös joskus illuusio? Mitä on puhdas rakkaus?

`Tehtäväsi ei ole etsiä rakkautta, vaan etsiä ja löytää itsessäsi olevat esteet, jotka olet rakentanut sitä vastaan.`-Rumi

Me koemme elämämme varrella kipua. Elämä on paikoin varsin haasteellista ja pelottavaakin. Se, miten kipu vaikuttaa meihin, on luonnollisesti yksilöllistä ja sidoksissa myös elettävään aikaan. Siinä missä osasta syntyy sotureita, toisista selviytyjiä voi toisista tulla `luovuttajia`. Tämä kaikki heijastuu tulevaisuuteen ja toimintamalleihin, mitä saatamme huomaamattamme toistaa. Me kaikki voimme myös toimia eri tilanteissa ja ajallisesti milloin milläkin tavalla eli soturi voi eri tilanteessa olla luovuttaja. Ja näitä esimerkki `rooleja` on vaikka kuinka paljon lisää. Yksi hyvä sivusto, missä testata tunnelukkoja on http://www.tunnelukkosi.fi/testi.php. Usein mietimme omat sokeat pisteet ihmissuhteissa `itsemme kannalta`. Mielenkiintoista on huomata, että toisen ihmisen näkemys ja kokemus tilanteesta on yleensä aivan erilainen. En tarkoita että pitäisi alkaa laittamaan päitä vadille, vaan pohtia tilanteita kummankin näkemyksestä ja tätä kautta löytää laajempi ymmärrys. Aina tämä ei ole mahdollista, eikä se aina ole aiheellistakaan, mutta on tilanteita missä se tukee tämän hetken lisäksi tulevaisuutta.

Kaikki ihmiset eivät osaa sanoittaa tunteitaan tai kokemuksiaan. Sitten on asia erikseen kuka osaa sanoittaa sanansa rakentavasti. Itse en ainakaan aina osaa, enkä toki ole tavannut ihmistä joka aina osaisi. Siksi konfliktien käsittelyssä tarvitaan muutakin kuin sanoja. Ja toki, aina asiat eivät ole ratkaistavissa, ja sekin on ok. Johonkin pisteeseen saakka rakkaus on myös tahdonvoimaa. Siis rakkaus on varsin monimuotoinen ja kerroksinen asia. Samalla se on hyvin yksinkertaista. Mitä Rakkaus on? Rakkaus on.

Tämän viikon pohdinnat liittyvät astrologisesti ajassa olevaan Marsin, Khironin sekä Saturnuksen väliseen T-Ristiin. Mars on aktiivinen ja ulospäin suuntautuva, mutta ollessaan neitsyen merkissä yhtäaikaisesti sisäänpäin kääntynyt ja arka. Tämä on ristiriita. Khiron `haavoittuneena parantajana` oppositiossa Marsiin, herättää haavoittumisen tunteet ja kokemukset helposti vereslihalle. Saturnus taas on neliössä eli haastekulmassa näihin kumpaankin. Saturnuksen huono maine johtuu kurinalaisuudesta ja rajoitteista, mitkä ovat hyvin ärsykkeisiä. Samaan aikaan se on rakenteita tukeva ja ajattelen aina että tätä kautta se helpottaa ja ohjaa oikealle tielle. Auringon ja Uranuksen oppositio vapauttaa, mutta myös nostaa sisällämme olevat tunteet päivänvaloon. Tunteiden kohtaamista ja käsittelyä tukee Jupiterin sekä Merkuriuksen yhtymä skorpionin merkissä. Ajattelu, ajatusten sisäistäminen sekä kommunikointi hyvässä ilmapiirissä voivat olla varsin eheyttäviä ja rakentavia, kun vain kummallakin on tilaa olla omaa mieltään. Liian pitkälle spekulointi voi olla toiselle liian raskasta, vaikka toiselle se olisikin eheyttävää. Siis jälleen tilannetajun ja kultaisen keskitien viisautta tarvitaan. Missä se Rakkaus on? Se voi olla vaikka missä.

Kesäyö, Johanna Vilén, 2016

Kesäyö, Johanna Vilén, 2016