-

Metamorfoosi ja muutosvastarinta.

Pohdintoja ajasta

`Tulevaisuutta on helpompi muuttaa kuin menneisyyttä.`
- Jouni J Särkijärvi

Usein yhtäaikaisesti, sekä toivomme että, pelkäämme muutosta. Muutos lähtee meistä käsin. Jokainen meistä, tietää miltä tuntuu. kun joudumme kohtaamaan asioita, mitkä tuntuvat olevan meistä riippumattomia. Silti voimme vaikuttaa siihen kuinka toimimme siitä eteenpäin. Otammeko `välitilan` jotta saamme aikaa miettiä mitä haluamme ja teemme vai lähdemmekö liikkeelle etsimään muutosta. Muutoksen ristiriita on usein mielessämme kaikista suurimpia haasteita. Toisaalta haluamme uusia tuulia, mutta mistä tiedämme, kannattavatko ne ja mitä jos teemme paljon muutoksen eteen ja se onkin turhaa? Me emme voi hallita kaikkia asioita tai tilanteita. Muutos on enemmänkin prosessi, missä on monta erilaista vaihetta. Kun otamme ensimmäisen askeleen, olemme vasta sen jälkeen valmiita ottamaan seuraavan. Totta kai unelmat ja pitkänlinjan suuntaviivat ovat hyviä, mutta usein `liian suuret` tai `liian kaukaiset` asiat saattavat lamaannuttaa ja tuntua epätodellisilta vaihtoehdoilta. Se, että lähdemme liikkeelle, antaa myös mahdollisuuden muuttaa suuntaa ja mielipidettä. Siksi matka itsessään on usein tärkeämpi kuin päämäärä.

`Olipa sitten sisimmässään tai ulkopuolella, ihmisen ei tarvitse muuttaa sitä minkä näkee, vaan sen, kuinka sitä katsoo.` -Thaddeus Golas

Näemmekö esteitä vai mahdollisuuksia? Toivottavasti kumpiakin. Mielemme tuntee onnistumista, kun kehitämme itseämme tai teemme asioita, mitkä voivat olla vaikeitakin, mutta tuntuvat meille tärkeiltä. Miksi sitten mielemme kääntyy meitä vastaan? Itsesuojeluvaisto, itsepuolustus, muutoksen vastustaminen ja negatiiviset tunteet aiheuttavat flegmaattisuutta ja väsymystä sekä torjuntaa. Nämä tunteet ovat todennäköisesti meille kaikille tuttuja. Moni ei pelkää niinkään itse muutosta vaan kuinka se vaikuttaa omaan ja toisten elämään ja voiko se tehdä elämästä haasteellisemman. Tämä vastarinta on erittäin normaalia, siitä ei kannata olla huolissaan. Antamalla sen tulla ja olla hetken, saatamme alkaa miettimään ratkaisuja ja tekemään huomaamattammekin muutosta todelliseksi. Siksi muutosvastarintaa ei kannata estää, vaan ottaa se luonnollisena ja mahdollisena reaktiona, minkä ei tarvitse estää muutosta.

Ajallisesti elämme vahvaa muutosten aikaa. Mars on omassa merkissään oinaassa. Venus on juuri siirtynyt oinaan, Juno asteroidi kauriin, Ceres härän ja maanantaina 6.2 Merkurius vesimiehen merkkiin. Tässä on muutosten tuulia kerrassaan. Tunnelmat ovat odottavassa tilassa. Venuksen ja Marsin yhtymä neliöi Junoa. Ihmissuhteissa sekä arvomaailmassa että oman elämänmielekkyyden kokemisessa saattaa nousta vahvoja mietteitä pintaan. Kun tahtotila muutokselle nostaa päätään, on hyvä ottaa tilaa ympärille käsitelläkseen ja tutkaillakseen sitä. Näin voi saada viisautta tuoda muutos paremmin toteen ja ennen kaikkea niin, että siinä on hyvä olla mukana. Jupiter pysähtyy maanantaina 6.2. Jupiter, Uranus, Pluto sekä Vesta asteroidi muodostavat suurristi- kuvion. Siinä missä Jupiter laajentaa asioita, se voi olla osana muutosta sekä hyvässä että haasteessa. Jos keskistymme asioihin, mitkä ovat pielessä, se saattavat näyttää normaalia epätoivoisemmilta. Jos taas keskitymme haasteeseen ratkaisukeskeisesti, voimme nähdä vaihtoehtoja, mitä emme olisi osanneet ajatellakaan aikaisemmin. Siksikin rauhoittumisella on oma vahva merkityksensä. Se pysäyttää tilanteen, jotta voimme miettiä mihin keskitämme energiamme. Muutos ei tarkoita aina toimintaa. Koska se lähtee yleensä aina ensin sisältäpäin, voimme antaa itsemme vahvistua ja tehdä alustavia suunnitelmia. Pitää muutosta hereillä. Jos lähdemme tekemään asioita, vain siksi että haluamme muutosta, saattaa olla että teemme asioita, mitkä eivät välttämättä ole aina kovin viisaita. Muutos voi olla esimerkiksi jonkin tilanteen näkeminen uudessa valossa. Se voi muuttaa hyvinkin paljon asioita. On se sitten konkreettinen tai sisäinen, kummassakin tapauksessa anna muutoksen syntyä luonnollisesti ja väkivallattomasti. Lauantaina 11.2 on Täydenkuun tunteellinen ja herkkä aika. Jupiter, Saturnus sekä Uranus tekevät positiivisia aspekteja Täysikuulle. Sekä Aurinko että Kuu, taivaanvaloina ovat hyvin tuettuina ja tämä kruunaa viikon aikana heränneitä asioita muodostaen Täydenkuun kartalle sekä Kirjekuori että Jumalan sormi suurkuviot. Vesa-Matti Loiri on muinoin miettinyt haastattelussa että `onko hän täyttänyt oman mittansa.` Me olemme enemmän kuin usein tiedämmekään. Meillä on mahdollisuuksia, mitä emme ole vielä nähneetkään. Se, että kasvamme `omaan mittaamme`, on elämän kannalta suuri mahdollisuus. Niin kuin lapsena kasvoimme pituutta, aikuisena kasvamme myös loogisesti asteittain. Onnellista ja lempeää tulevaa Täysikuuta!

Metamorfoosi sarjasta Avaruuden Unet,  Mirja Nuutinen

Metamorfoosi sarjasta Avaruuden Unet,  Mirja Nuutinen