-

Maailmaa muuttuu. Niin sinäkin.

Pohdintoja ajasta

`Toimi aivan kuin sillä, mitä teet, olisi merkitystä. Sillä on.`
-William James

Pienillä asioilla on iso vaikutus. Jos menemme vaikkapa vuosituhannen toiselle puolelle, moni asia oli toisin. Kierrätys oli lapsenkengissä, verrattuna nykyhetkeen. Ihmisoikeudet eivät saaneet samanlaista huomiota, kuin tällä hetkellä. Nykyisin avustusjärjestöt toimivat näkyvämmin sekä laajemmin. Eläinoikeuksiin on kohdistettu enemmän näkyvyyttä. Ekologia on edennyt `arki tietoisuuden-tasolla` todella paljon. Yleisellä tasolla ihmiset ovat enemmän hereillä, kuin koskaan ennen. Moni pohtii miten ja kuinka paljon kuluttaa ja millaisen hiilijalanjäljen jälkeensä jättää. Moni on miettinyt omaa suhdettaan rahaan uudella tavalla. Kuinka paljon tulee tehdä töitä? Onko töitä? Mikä tuo tunteen tarkoituksellisuudesta? Luonnollisesti on paljon asioita, mihin voimme vaikuttaa, kuin myös paljon asioita mihin emme voi vaikuttaa. Lamaannummeko vai löydämmekö keinon tehdä muutosta omassa elämässämme? On paljon asioita, mitkä eivät ole kunnossa. Edellä mainittua listaa voisi jatkaa toiseenkin suuntaan vaikka kuinka paljon. Tarkoitus ei ole katsoa maailmaa vaaleanpunaisten silmälasien läpi. Energian kohdistamisen merkitys on valtavan suuri. Vaikka epäkohtia on paljon, emmekä aina näe niihin ratkaisua, voimme silti tehdä parhaamme siinä hetkessä ja katsoa miten asiat seuraavaksi kehittyvät.

Se, mitä teemme maailman eteen, heijastuu takaisin. Moni saattaakin naurahtaa `nuoruuden naiiville idealismille`, mutta ehkäpä voisi miettiä, minne ja miksi se on kadonnut? Miten saamme muutosvoiman käyttöön? Todennäköisesti jokainen tietää, että olo paranee kun saamme raitista ilmaa tai pääsemme vaikkapa luontoon. Se, että pysähdymme hetkeksi ja saamme `aikaa` vain olla, on monelle ylellisyyttä. Elämässä saattaa olla valtava määrä suoritettavia asioita ja velvoitteita, niin ettei meille jää tilaa tai aikaa hyvinvoinnille, toisillemme tai edes itsellemme. Jo se, että tiedostaa ongelman, on askel eteenpäin. Meillä kaikilla on omat haasteemme, mutta pysähdymmekö kohtaamaan, mikä haaste on? Se vaatii aikaa pysähtyä ja pysyä tarvittava hetki pysähtyneessä tilassa. Tällä pitkällä alustuksella on tarkoituksensa. Voimme miettiä, millä asialla tai asioilla on elämässämme merkitystä. Löytyykö jotain, mitä voit muuttaa jo nyt arkeen sopivaksi? Usein onnistumistunne ruokkii meitä seuraavalle askeleelle. On kyse henkilökohtaisesta elämänmuutoksesta, emotionaalisesta muutoksesta tai vaikkapa ekologisesta muutoksesta, se toimii näihin kaikkiin. Kun heräämme, näemme asiat eri valossa kuin nukkumaan mennessä. Toivon jokaisen kokeilevan, joko joskus elämässään tai vaikkapa säännöllisesti, vapaaehtoistyötä tai hyväntekeväisyyttä. Meille kaikille on paikkamme eli jos joku paikka ei ole itselle toimiva, löytyy kyllä jokin toinen. Se, onko kohde usein muuttuva ja toiminta projektinomaista vai pysyvää ja samassa paikassa toimivaa, ei ole niinkään tärkeää. Herätä vain itsesi ajattelemaan asioita uudella tavalla. Moni ihminen on muuttanut maailmaa myös tietämättään. Miten kohtaat muita ihmisiä? Koetko että voit olla oma itsesi jossain seurassa? Osaatko antaa ja kokea hyväksyntää?

Tunteemme vaikuttavat paljon elämänkokemukseemme. Jos olemme onnellisia, maailma näyttäytyy aivan eri valossa kuin vaikkapa raskaina hetkinä. Tunteet tulevat ja menevät. Niitä voi oppia säätelemään ja tunnistamaan, mutta silti haasteellisia tunteita tulee jatkossakin. Haasteessa saatamme tuntea olevamme tunteidemme orjia, hyvässä taas tekevämme niillä paljon hyviä asioita. Olen huomannut että tekemällä jotain muiden eteen, usein perspektiivi muuttuu. En tarkoita että pitäisi unohtaa itsensä tai haasteensa, vaan itsessään usein perspektiivin muuttuessa muutkin asiat muuttuvat luonnostaan.

`Avain onnistumisiin on kohdistaa tietoisuus niihin asioihin, joita haluamme, ei niihin, joita pelkäämme.` -Brian Tracy
Merkurius sekä Mars ovat neitsyen merkissä. Tämä auttaa jäsentämään mielen solmuja sekä tuomaan ajatuksia, miten toimia ideoiden pohjalta konkretiassa. Uranuksen kolmio laajentaa ja kyseenalaistaa `rajojamme`, mistä olemme pitäneet kiinni. Tarkoitus ei ole lähteä juoksemaan ruokapöydästä, vaan kehittää ajattelua, jotta emme tekisi liian hätiköityjä tai juurettomia päätöksiä. Venus Kuunyläsolmulla leijonan merkissä, nostaa arvomaailman sekä `ihanteelliset toiveet` pintaan. Mitä tekisin JOS... JOS maailma olisi...  Kysymykset avaavat uusia ovia. Jupiter sekä Saturnus ovat positiivisessa kulmassa edellä mainittuun parivaljakkoon. Jupiterin sekstiili tukee `optimistisesti` myös rakkauteen liittyviä teemoja. Mitä sinä rakastat? Mietitkö jotain tai joitain ihmisiä?  Luontoa, hyvinvointia tai vaikkapa asioita mistä nautit? Saturnuksen kolmio auttaa rakentamaan näitä edellä mainittuja asioita konkretiaan. Toki vasara on otettava omiin käsiin, jos aikoo talon rakentaa. Saturnus edustaa parhaimmillaan vastuullisuutta. Saturnuksen ja Auringon välinen neliö voi tuoda ärsytyksen tunnetta `auktoriteetteja` tai elämässä muita hallitsevia ihmisiä tai teemoja kohtaan. Vaikka emme voi vaikuttaa kaikkiin asioihin, silti yleensä suurin este muutokselle on meissä itsessämme. Jos me emme saa sitä mitä juuri nyt haluamme, sen ei tarvitse estää ettemme lähtisi viemään muita asioita eteenpäin tai vaihtamaan suuntaa, jonkin muun tekijän suhteen. Monet asiat tuntuvat suuremmilta haasteilta ennen kuin olemme lähteneet matkalle. Kun ensimmäiset askeleet on otettu, olemme jo startanneet muutoksen liikkeelle. Matkalla on taipumus ohjata perille, vaikka reitti ei menisikään juuri niin kuin olemme ajatelleet. Antaa matkan ohjata mennessään.

`Olen nähnyt päättäväisten ihmisten tekevän vääriä ratkaisuja. Kiinnostavaa kyllä he silti pääsevät lähes aina haluamaansa lopputulokseen. Minusta tuntuu, että kyseessä on jonkinlainen luonnonlaki. Päättäminen sinänsä taitaa olla tärkeämpää kuin päätöksen sisältö. Ratkaisun tekemisellä on enemmän vaikutusta kuin sillä, millainen ratkaisu on.` -Harry Kleeson

Maailma Muuttuu, Emmi Vuorinen, 2012

Maailma Muuttuu, Emmi Vuorinen, 2012