-

En ole koskaan sama. Muuttuvan elämän haasteet ja mahdollisuudet.

Pohdintoja ajasta

`Toivo on kuin lintu. Se koskettaa sielua ja laulaa sanatonta laulua. Eikä se koskaan hiljene`. -Emily Dickinson

Astrologisesti Venuksen sekä Vestan yhtymä on neliössä Pluton sekä Junon yhtymään tällä viikolla. Venus ja Vesta ovat vaa`an merkissä, joten tähän vaikuttava kova neliö voi lisätä turvattomuuden tunnetta aikamoisen annoksen. Alitajuisia pelkoja saattaa nousta pintaan ja siksi on hyvä tiedostaa ja hyväksyä mahdolliset epävarmuuden tunteet jo etukäteen. Niitä ei luonnollisesti tarvitse etukäteen pelätä, vaan ottaa tilaa ympärille, jotta mieli voi käsitellä niitä näin hieman helpommin. Saturnuksen helpottava sekstiili Venukselle sekä Vestalle auttaa rakentamaan rakenteellisia `tukipilareita` ja Uranuksen oppositio (edelleen Venukselle ja Vestalle) auttaa vapauttamaan ja kyseenalaistamaan, niin tunteita kuin kohdattavia tilanteitakin. Parhaimmillaan tämän viikon teemaan kuuluu epävarmuudesta oppiminen sekä sen sietäminen, niin että siitä tulee jopa osittainen taito tulevaisuudenkin tilanteisiin.

Epävarmuus saa pelottaa. Se, ovatko pelot tapahtuvia, on aivan toinen asia. Koen, että harvoin voimme estää pelkoja tulemasta. Ainakin itse koen, että kun pelko nostaa päätään, vie valtavasti energiaa estää sen purkautumista. Nykyisin annan pelon tulla. Tavallaan `pelkään sen pois`. Pelkojen hallintaan kuuluu myös hyväksyntä peloista sekä niiden tuntemisesta. Emme voi hallita kaikkea, mutta voimme hyväksyä keskeneräisyyden itsessämme ja elämässämme, ja näin saada emotionaalista hyväksyntää itsestämme käsin epävarmuuden kohtaamiseen. Kollektiivisesti elämme varsin epävarmoja aikoja. Se on vahva lisä henkilökohtaisen elämämme kipupisteisiin ja epävarmuuksiin. Silti koen, että tästä seuraa luonnollisesti vahvuuksia, mikä muuttaa niin henkilökohtaista että kollektiivista elämänluottoa.

Epävarmuutta on vaikea sietää. On niin helppo olla `voittaja fiiliksissä`, kun on kohdannut jonkin sokean pisteen, luonteen piirteen tai vaikkapa haasteen ja löytänyt siitä avaimen. Mutta kestävä ja pitkään jatkunut haaste tai juuri epävarmuus on kuluttavaa. Se on kuin `vuotavan veneen` ongelma. Vaikka kuinka heität vettä pois, uutta tulee koko aika tilalle. Välillä emme tiedä ratkaisua.  Välillä vaatii niin paljon `tyhjää tilaa`, jotta ratkaisu voi kypsyä ja syntyä. Epävarmuuden sieto on yksi suurimmista oppiläksyistä ja `taidoista`, mitä voimme kohdata.

Mary Catherine Bateson on sanonut; `Kuoleman ajoitus, niin kuin tarinan loppu, muuttaa sitä edeltäneiden tapahtumien merkityksen.`

Tämä saattaa kuulostaa aika vahvasti ilmaistulta, mutta sanonnan yksi pointti on, kuinka perspektiivi muuttuu isoimpien tapahtumien ja kriisien myötä. Asiat muuttavat järjestystään ja asettuvat uusiin uriin. Se ei muuta ainoastaan tulevaisuutta, vaan menneisyyden näkemistä uudessa valossa. Ajallisesti Auringon ja Jupiterin yhtymä on laajentamista. Vaikka tarkka ohitus on jo ohi, tämä on edelleen laajentamisen kulta-aikaa. Toki kannattaa miettiä mitä laajentaa. Paineisuus saattaa aiheuttaa `laajentamista laajentamisen vuoksi` ja tällöin siinä ei välttämättä ole harkinta mukana. Hetkellinen vetäytyminen ennen synnytystä, kohdistaa muutosvoiman tietoisemmaksi. Tätä kautta on helpompi löytää ja hahmottaa, miten löytää tai päivittää oma paikkansa tässä maailmassa ja ennen kaikkea omassa elämässä.

Kesäsade, Johanna Vilén, 2017

Kesäsade, Johanna Vilén, 2017